
4 P's
Veranderen, hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een nieuwe programmering? Hoe bied je nieuw publiek, nieuwe partners en nieuwe collega’s een thuis en een punt van herkenning? Laat je inspireren door goede voorbeelden, tools en publicaties! Heb je input die je wilt delen? Laat het ons weten via het contactformulier.
Programma
Luid applaus en volle zalen? Met een inclusieve programmering spreek je een divers publiek aan. Laat je inspireren door de programmering van andere culturele organisaties.
-
Kunst en cultuur zijn een van de belangrijkste verbindende factoren tussen mensen volgens Yvo Manuel Vas Dias, oprichter en voorzitter van TransAmsterdam. Trans Art School geeft trans personen de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen op artistiek en cultureel gebied in een veilige, begripvolle en sociale omgeving.
-
Historiater helpt leerlingen bij identiteitsontwikkeling
‘Waar kom ik vandaan? Waar woonden mijn voorouders?’ In het project Ontdek je Eigen Erfgoed van Stichting Het Historiater onderzoeken leerlingen vanaf 10 jaar hun persoonlijk erfgoed. De nieuwe kennis vertalen ze in een creatieve vorm zoals een dans, schilderij of toneelstuk. Het resultaat is een divers palet van unieke verhalen én trotse kinderen.
Partners
Met een goede samenwerking kun je elkaar versterken, inspireren én nieuw publiek aantrekken. Bekijk hier voorbeelden van inclusieve samenwerkingen.
-
Urban Lab verbreedt de horizon van kinderen in de Haagse wijk Laak
Voor ieder kind is horizonverbreding nodig, maar in een multiculturele Haagse wijk als Laak misschien nog wel veel meer. Er is veel sociale, emotionele, financiële en maatschappelijke armoede. Het doel van Urban Lab is kinderen op een fijne, toegankelijke manier in aanraking brengen met kunst en cultuur. -
Verschillen verdwijnen in Factorium
Factorium is een speelplaats, een werkplaats en podium voor cultuurliefhebbers in Tilburg. Het is de plek waar iedereen welkom is bij Urban Jam Sessions en waar culturele verschillenen verdwijnen. Kijk de video!
Personeel
Wil je als podium, cultureel instituut, museum of theater overleven? Zorg dan voor een representatieve afspiegeling van de samenleving in je personeel. Hier vind je tips voor inclusieve werving, voortgang en HR-beleid.
-
Superkracht verbindt jongeren met een beperking en culturele organisaties
De organisatie Superkracht gaat uit van het talent in elk persoon. Daarom verbinden zij jongeren met een beperking aan festivals, evenementen, poppodia en theaters. -
Stadsschouwburg Utrecht: stages en diversiteit
‘Leer elkaar actief kennen’
Hoe trek je als culturele instelling stagiaires met een diverse achtergrond? Een gesprek met Dennis Dercksen, manager Sales & Sponsoring bij Stadsschouwburg Utrecht, en de uit Syrië afkomstige Bedrijfskunde student Kamar Al Haffar.
Publiek
Hoe ziet jouw publiek van de toekomst eruit? Die mooie collectie fans van alle leeftijden, van alle genders, van alle kleuren en met alle smaken. Lees hier hoe andere culturele organisaties een inclusief en divers publiek bereiken.
-
Zó bereik je mensen die laaggeletterd zijn
Wist je dat ongeveer één op de zes inwoners van Nederland moeite heeft met lezen en schrijven? Om mensen die laaggeletterd zijn te bereiken, maakt de werkactie Huh? Wat bedoelt u? de dienstverlening van een organisatie begrijpelijk. Stagiaire Femke ging samen met Huh? de straat op om in contact te komen met de doelgroep van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) van Bibliotheek AanZet in Gorinchem. -
Cultuurbeleving vergroten door prikkelarm aanbod
Voor veel mensen met een onzichtbare fysieke aandoening of chronische ziekte zijn cultuurbezoeken of deelname aan culturele activiteiten niet altijd toegankelijk of bereikbaar. Dat komt omdat zij een lage tolerantie hebben voor prikkels. Stichting Onbeperkt Genieten stimuleert prikkelarm aanbod en biedt o.a. trainingen aan.