
4 P's
Veranderen, hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een nieuwe programmering? Hoe bied je nieuw publiek, nieuwe partners en nieuwe collega’s een thuis en een punt van herkenning? Laat je inspireren door goede voorbeelden, tools en publicaties! Heb je input die je wilt delen? Laat het ons weten via het contactformulier.
Partners
Met een goede samenwerking kun je elkaar versterken, inspireren én nieuw publiek aantrekken. Bekijk hier voorbeelden van inclusieve samenwerkingen.
-
Kennis delen door beweging, kunst en community zijn altijd fundamenteel geweest in hiphop. Die overdracht gebeurt grotendeels ‘ondergronds’. UNSCENE werkt aan zichtbaarheid en zelfstandigheid van hiphop: voor makers binnen het hiphopnetwerk en bij organisaties die op zoek zijn naar makers. ‘Of je nou een miljoen Instagram-volgers hebt of tien, op UNSCENE ben je allemaal even goed zichtbaar.’
-
Urban Lab verbreedt de horizon van kinderen in de Haagse wijk Laak
Voor ieder kind is horizonverbreding nodig, maar in de Haagse wijk als Laak misschien nog wel meer. Er is veel sociale, emotionele, financiële en maatschappelijke armoede. Het doel van Urban Lab is kinderen op een fijne, toegankelijke manier in aanraking brengen met kunst en cultuur.
Personeel
Wil je als podium, cultureel instituut, museum of theater overleven? Zorg dan voor een representatieve afspiegeling van de samenleving in je personeel. Hier vind je tips voor inclusieve werving, voortgang en HR-beleid.
-
Intern beginnen is extern winnen: tips voor inclusieve cultuurmarketing
Wat is de rol en verantwoordelijkheid van marketing- en communicatieprofessionals aan het divers, inclusief en gelijkwaardig maken van cultuur? Op 15 juni organiseerde Cultuurmarketing een bijeenkomst om samen te reflecteren, kennis en ervaringen uit te wisselen met andere marketeers en te inspireren met praktijkvoorbeelden. We delen de tips en ervaringen van de dag. -
De eeuwige nieuweling: talentvolle filmmakers branden langzaam op
Nur Özkanlı-Kaşıkçı is zelfstandig ondernemer en schrijver. Op Duurzaamheidskompas.nl blogt ze over duurzaamheid en adviseert daarnaast als communicatieprofessional organisaties over vraagstukken rondom (interculturele) communicatie en branding. Momenteel is ze bezig met het schrijven een kinderboek. Haar kinderfilm RIJK is te zien op NPO (Zappbios).
Publiek
Hoe ziet jouw publiek van de toekomst eruit? Die mooie collectie fans van alle leeftijden, van alle genders, van alle kleuren en met alle smaken. Lees hier hoe andere culturele organisaties een inclusief en divers publiek bereiken.
-
Archeologie voor iedereen
Om archeologie en erfgoed meer divers en inclusief te maken zijn Marloes van der Sommen en Femke Tomas met een groepje gelijkgestemden Enabling Archeologie gestart. Het woord ‘enabling’ laat zich moeilijk vertalen. ‘We gaan niet uit van beperkingen’, legt Femke uit, ‘maar van mogelijkheden. 'Van ieders eigen kracht.’ -
Verbeterde Routekaart voor Toegankelijke Festivals
De Routekaart voor Toegankelijke Festivals die in 2020 is uitgebracht, is nu verbeterd. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals inclusief en beter toegankelijk te maken. Het Themanetwerk van de Coalitie voor Inclusie heeft op verzoek van het ministerie van OCW een volgende stap gemaakt voor toegankelijke festivals.
Programma
Luid applaus en volle zalen? Met een inclusieve programmering spreek je een divers publiek aan. Laat je inspireren door de programmering van andere culturele organisaties.
-
Hoe kijken Molukse jongeren tegen hun geschiedenis aan?
Menyala is een tentoonstelling over de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. Hoe betrok het Drents Museum de mensen om wie het gaat er zelf bij? De Code D&I sprak met conservator Jan van Zijverden, participatiemedewerker Jonathan van der Meulen en twee jongeren van de Molukse werkgroep: Gloria Lappya en Matheus Pattinasarany. Domineeszoon Matheus begeleidt jonge artiesten bij hun carrière. Gloria is opgegroeid in Bovensmilde en is dichter en spoken word kunstenaar. -
Wij kunnen alles behalve horen
Anja Hiddinga houdt zich als antropoloog en filmmaker voornamelijk bezig met dove mensen en gebarentaal. 'Dovencultuur moet ook als serieuze kunst worden gezien. Als kunst die ook horende mensen kan inspireren en raken en die het verdient om op de Nederlandse podia te staan.'