
4 P's
Veranderen, hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een nieuwe programmering? Hoe bied je nieuw publiek, nieuwe partners en nieuwe collega’s een thuis en een punt van herkenning? Laat je inspireren door goede voorbeelden, tools en publicaties! Heb je input die je wilt delen? Laat het ons weten via het contactformulier.
Programma
Luid applaus en volle zalen? Met een inclusieve programmering spreek je een divers publiek aan. Laat je inspireren door de programmering van andere culturele organisaties.
-
Marleen Hendrickx timmert flink aan de weg met een solo- en groepsvoorstelling over intersekse. Ze wordt uitgenodigd in talkshows om haar verhaal te delen en inmiddels is ze alweer met een volgende performance bezig. ‘Ik geloof in de kracht van een mens met een verhaal. Een verhaal dat verteld moét worden. Daar verander je de wereld mee.’
-
De Gaze in kunst en cultuur: wat is het, en hoe ga je er als instelling mee om?
Om als culturele instelling een bepaald publiek te bereiken is het belangrijk je bewust te zijn van het verhaal dat je met je product vertelt. Over wie gaan jouw voorstellingen, tentoonstellingen, boeken, films of andere vormen van programma eigenlijk? Welke doelgroepen kunnen zich in het verhaal herkennen? Hoe worden deze doelgroepen afgebeeld, en vanuit welk perspectief? Met name achter de laatste twee vragen schuilt een belangrijk theoretisch concept, namelijk de zogenoemde gaze of blik. In dit artikel verkennen we wat het concept inhoudt, geven we voorbeelden en tips hoe je met de gaze om kunt gaan.
Partners
Met een goede samenwerking kun je elkaar versterken, inspireren én nieuw publiek aantrekken. Bekijk hier voorbeelden van inclusieve samenwerkingen.
-
Urban Lab verbreedt de horizon van kinderen in de Haagse wijk Laak
Voor ieder kind is horizonverbreding nodig, maar in de Haagse wijk als Laak misschien nog wel meer. Er is veel sociale, emotionele, financiële en maatschappelijke armoede. Het doel van Urban Lab is kinderen op een fijne, toegankelijke manier in aanraking brengen met kunst en cultuur. -
Verschillen verdwijnen in Factorium
Factorium is een speelplaats, een werkplaats en podium voor cultuurliefhebbers in Tilburg. Het is de plek waar iedereen welkom is bij Urban Jam Sessions en waar culturele verschillenen verdwijnen. Kijk de video!
Personeel
Wil je als podium, cultureel instituut, museum of theater overleven? Zorg dan voor een representatieve afspiegeling van de samenleving in je personeel. Hier vind je tips voor inclusieve werving, voortgang en HR-beleid.
-
Bij Theater Kamak kan iedereen meedoen
De wereld van theatergroep KamaK uit Hengelo stond even op zijn kop toen ze benaderd werden door documentairemaakster Saskia Boddeke. Of ze misschien een film met en over hen kon maken? De docu, genaamd “Het zit in mijn hart” ging afgelopen november in première tijdens IDFA in het Eye filmmuseum. De titel verwijst naar de overgave en het intense inlevingsvermogen waarmee de acteurs met een verstandelijke beperking hun rollen spelen. Soms is dat inlevingsvermogen zelfs zó intens dat ze het moeilijk vinden onderscheid te maken tussen wat nu gespeeld is en wat niet. In dit interview vertellen een aantal van de spelers over hun ervaring bij KamaK, obstakels en toekomstdromen. “Het is lastig dat mensen soms anders naar ons kijken.” -
Stage Cultuur Inclusief stimuleert instroom van divers talent
Studenten worden nog te vaak gediscrimineerd bij het zoeken van een stageplek, met name op basis van opleiding of culturele achtergrond. Wat doet de cultuursector om stagediscriminatie te voorkomen? Stage Cultuur Inclusief vertelt over hun aanpak.
Publiek
Hoe ziet jouw publiek van de toekomst eruit? Die mooie collectie fans van alle leeftijden, van alle genders, van alle kleuren en met alle smaken. Lees hier hoe andere culturele organisaties een inclusief en divers publiek bereiken.
-
Onbeperkt Feest: op weg naar een toegankelijke festivalsector
Geen koptelefoon, maar een prikkelarme ruimte: niet mensen met een beperking, maar het festival zélf moet zich aanpassen om toegankelijk te worden. Het is het basisprincipe van Onbeperkt Feest, een gezamenlijk initiatief van HandicapNL en Green Events. Zij sloegen de handen ineen om outdoor-festivals écht inclusief te maken. Tijdens ADE Green in oktober schaarden 10 toonaangevende festivals zoals Awakenings en Oerol zich achter het initiatief. Toegankelijkheid wordt ook vanuit de festivalsector zelf steeds meer als belangrijke pijler erkend en gedragen. De Code D&I sprak met Onbeperkt feest-projectleiders Tinha Oehl en Co-director Green Events Lyke Poortvliet. -
Verzetsmuseum nu ook toegankelijk voor dove en slechthorende mensen
Als eerste museum in Nederland is het Verzetsmuseum Amsterdam ook toegankelijk voor mensen die doof of slechthorend zijn. Het museum was voor de heropening op 1 december al toegankelijk voor mensen die blind, slechtziend, laaggeletterd zijn of een functiebeperking hebben.