Over de Code Diversiteit & Inclusie

Cultuur verbindt mensen en verrijkt. Het is daarom belangrijk dat de cultuursector de brede diversiteit in de samenleving representeert. Dat betekent ruimte maken voor nieuwe verhalen en die verhalen ook laten horen, zien en ervaren. Samen met netwerken en partners werkt de Code Diversiteit & Inclusie aan een gelijkwaardige en toegankelijke cultuursector voor makers, producenten, werkenden en publiek.

De Code Diversiteit & Inclusie is opgesteld door de gezamenlijke brancheverenigingen in de culturele en creatieve sector. Zij sloegen de handen ineen om de oude Code Culturele Diversiteit te herschrijven tot een nieuwe, breed inzetbare gedragscode. De Code wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het VSBfonds en de zes rijkscultuurfondsen:

  • Fonds Podiumkunsten
  • Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  • Mondriaan Fonds voor beeldende kunst en erfgoed
  • Filmfonds voor filmmakers
  • Nederlandse Letterenfonds voor schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals
  • Fonds voor Cultuurparticipatie voor deelname aan cultuurprojecten

LKCA is penvoerder en verantwoordelijk voor de uitvoering en verdere ontwikkeling van de Code. De stuurgroep van de Code heeft een bijsturende rol en beoordeelt regelmatig het projectresultaat, de projectdoelstellingen en kansen en uitdagingen die zich voordoen.

 

Wie zijn we?

Maak kennis met het team achter de Code Diversiteit & Inclusie.

Noor Sloterdijk

Kunst en cultuur kunnen verrassen, raken, verbinden, inspireren en aanzetten tot beweging. Helaas zijn ze op veel vlakken nog niet voor iedereen toegankelijk. Als aanspreekpunt van de Code Diversiteit & Inclusie maak ik mij daarom hard voor een inclusieve culturele sector. Ik denk graag mee met instellingen – groot en klein – over hoe ze diversiteit en inclusie kunnen integreren in alle lagen van hun organisatie: op het gebied van beleid, maar ook in concrete acties. Waar nodig of gewenst verbind ik hen met andere relevante betrokkenen en spelers in het veld.

Neem vooral contact op als je, net als ik, streeft naar een culturele sector waarin iedereen kan deelnemen als publiek, maker of werkende. Ik ga graag met je in gesprek.

noorsloterdijk@codedi.nl

Ailing Eelman

Een woord, een foto, een museumbordje… Kleine veranderingen kunnen grote impact hebben. Als communicatieadviseur bij de Code ben ik gefascineerd door de uitingen van de cultuursector. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en zich kan herkennen in de verhalen. Gelukkig gaan we de goede kant op, steeds meer organisaties en personen zien het belang van diversiteit en inclusie in. Wil jij een tip of praktijkvoorbeeld delen? Stuur mij een bericht of tag ons op social media via @codediversiteiteninclusie.

Eveline Simons

Samen is alles leuker! Ik houd van nieuwe mensen leren kennen, nieuwe dingen leren & geïnspireerd worden. Als je verder kijkt dan dat wat je kent gaat er een wereld voor je open. Ik droom van een wereld voor & door iedereen, mijn hart maakt een sprongetjes van de mensen die ik bij Code Diversiteit & Inclusie leer kennen & de verhalen die ze vertellen. Ik leer zoveel mooie dingen & gun dat iedereen. Help jij me mee?
EvelineSimons@codedi.nl

Joost Groeneboer

Kunst en cultuur is van en voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking, voor mensen met een andere kleur of een andere achtergrond. En ook voor een witte 50-plusser zoals ik. Aan mensen kun je niet zien wie of wat ze zijn en waar hun hart ligt. Zo ben ik zelf getrouwd met een Colombiaanse vrouw, die een mix is van Europese, Indiaanse en Afrikaanse roots. Wat we gemeen hebben? Een liefde voor film, fotografie en dans.

Ik vind het belangrijk me met thema’s bezig te houden die er toe doen, voor mij en de samenleving. Je kunt bij mij terecht met vragen over het slavernijverleden en kunst en cultuur voor en door mensen met een beperking. Ik weet door ziekte uit ondervinding hoe het is om van de ene op de andere dag niets meer te kunnen. Het heeft mijn inlevingsvermogen versterkt.
JoostGroeneboer@codedi.nl

Gwenda Thomas

Sinds juli 2021 ben ik werkzaam als team assistent voor de Code Diversiteit & Inclusie, waar ik de schakel ben tussen het ervaringsdeskundige team en externe cultuurprofessionals. Hier kan ik mijn positieve kijk op werk, mensen en cultuur goed samenbrengen. Als een enthousiaste resultaatgerichte aanpakker kan ik iets concreets bijdragen in onze samenleving, zodat we samengestelde doelen kunnen, behalen en meewerkend zijn aan ontwikkelingen naar een meer diverse en inclusieve cultuursector, voor cultuur voor iedereen!
GwendaThomas@codedi.nl

Jet Wiechers

Ik vind dat kunst en cultuur voor iedereen beschikbaar moet zijn, om zelf actief aan mee te doen én om mee te maken. In mijn werkzaamheden voor de Code Diversiteit en Inclusie kan ik daar mijn steentje aan bijdragen. Hier zet ik me in als contentspecialist; ik houd me bezig met de website en socials.

 
foto's 4 kritische vrienden
Kritische vrienden Melvin Kolf, Wietske Merison, Gary van Halteren en Almira al Rawi

Resultaten

Wil je meer weten over hoe de Code een jaar na de invoering is beleefd en wat de uitkomsten zijn van de online Scan Diversiteit & Inclusie?
Lees het verslag LEF

Over de Codes

De Fair Practice Code, de Governance Code Cultuur en Code Diversiteit & Inclusie staan voor een gezonde, relevante en veerkrachtige cultuursector. De drie gedragscodes sluiten inhoudelijk op elkaar aan en versterken elkaar. Vanaf 2021 gebruiken verschillende overheden, de zes rijkscultuurfondsen en het ministerie van OCW de codes bij de beoordeling van subsidieaanvragen.

Toegankelijkheid

Status toegankelijkheidslabel van Code Diversiteit & Inclusie. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.

Wij willen dat alle informatie op de website toegankelijk én gebruiksvriendelijk is. Daarom willen we voldoen aan de toegankelijkheidseisen van Digitoegankelijk.nl WCAG 2.1, niveau AA. Bekijk hier de audit die op 23 januari 2023 is uitgevoerd door Stichting Accessibility. Hoe gaan we de website verbeteren? Je leest het in onze toegankelijkheidsverklaring.

Help ons

Kom je ontoegankelijke informatie tegen op de website van Code Diversiteit & Inclusie? Of heb je een vraag of opmerking over toegankelijkheid? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

Stel je vraag