02-08-2023
Pak je verantwoordelijkheid en doe iets.
Geld maakt geen keuzes, dat doe jij.
Is een individuele burger in staat om grote veranderingen in gang te zetten of is er meer voor nodig? Ligt de bal dan bij overheden? Bij bedrijven? Of weten we het eigenlijk niet zo goed en kijken/wijzen we vooral naar elkaar? Het is gemakzuchtig en leidt tot niets als je naar elkaar blijft kijken en op actie van de ander wacht.
Je mag dan geen baanbrekend resultaat verwachten, maar daar ben jezelf debet aan. Houd jezelf niet voor de gek; sta op en doe iets! Ongeacht welke pet je op hebt, ga aan de slag!
Gelijkwaardigheid en toegankelijkheid nog onvoldoende voor iedereen
De CRPD (Convention on the Rights of Persons with Disabilities) is in 2006 door de algemene vergadering van de Verenigde Naties aangenomen en trad in 2008 in werking. De Nederlandse overheid heeft er acht jaar over gedaan om het in 2016 in Nederland te laten gelden. ACHT JAAR maar liefst! Waarom? Het enige dat ik kan bedenken, is dat het onvoldoende prioriteit heeft gehad. Wat zegt dit over hoe de politiek verantwoordelijken en beleidsmakers naar een gelijkwaardige samenleving kijken? Ieder mens heeft toch gelijke rechten?
Heb jij een excuus om nog even niets te doen? Nu even niet!
Als je om je heen kijkt, dan kun je niet anders dan constateren dat gelijkwaardigheid en toegankelijkheid voor iedereen nog onvoldoende zijn. Gelukkig zijn er goede initiatieven en mensen die zich ervoor inzetten, maar het lijkt nog te vaak op ‘aanrommelen’. Excuses zoals ’nu even niet’ worden bedacht.
Keuzes maken
Is geld het excuus? Nee, geld maakt geen keuzes, dat doe jij. Geld dwingt vaak wel tot het maken van keuzes, dus je moet prioriteiten stellen. Welke waarden liggen eraan ten grondslag en hoe prioriteer je je keuzes? Toegankelijkheid voor mensen met een handicap onnodig moeilijk maken is ongewenst, net als het uitsluiten van mensen vanwege hun gender, kleur of leeftijd. Het gebeurt waarschijnlijk vaak onbewust, maar dat is geen excuus.
Wanneer het bewust gebeurt, is dat schokkend en vervelend. Je weet wat er aan de hand is en daar kun je naar handelen. Wanneer het onbewust gebeurt, dan zijn de gevolgen vergelijkbaar. Als uitsluiting dan toch gebeurt; wie is dan verantwoordelijk en welke consequenties heeft dat? Kijken we dan naar elkaar, zijn even stil en gaan weer door? Business as usual? Sociaal beleid dat vastgesteld is en uitgevoerd moet worden, is niet gebaat bij een slappe houding.
Invloed op de toekomst
Gelukkig zijn er steeds meer mensen die bewust worden van de inclusieve samenleving en welke rol zij daar zelf in kunnen hebben. Blij werd ik van de uitspraak van een lid van de werkgroep inclusie, die bezig is een muziekgroep voor mensen met een verstandelijke beperking bij een muziekvereniging op te starten: ‘Eigenlijk wel gek dat we nog niet zo’n groep hebben.’ Ik vind dat hoopvol! Je hebt geen invloed op de geschiedenis, maar wel op de toekomst. Een gelijkwaardige toekomst voor ons allen.
Meer weten
Jelle Roeper is projectleider bij Music Unlimited. Philadelphia, HandicapNL, CGN, KNMO en FCP slaan de handen ineen om muziek- en dansverenigingen inclusief te maken.
Blog
In een blog omschrijft een professional een ervaring, een blunder, een inzicht, wat geholpen heeft om tot een andere mindset te komen, en in de toekomst anders te handelen.