Gun je organisatie een nieuwsgierige en kritische vriend die spiegelt, vragen stelt en je uitdaagt om zaken vanuit een andere hoek te bekijken. Waarom? De inzet van een kritische vriend is een slimme investering als je veranderingen wilt bewerkstelligen. Het is een manier om te verdiepen en te versnellen, maar ook om relevant en actueel te blijven. Wil je betrokken zijn en meer impact creëren? Praat dan niet over de doelgroep, maar direct met ze. Zo helpen de Beeldbrekers het Van Gogh Museum toegankelijker te maken voor jonge Amsterdammers met een migratieachtergrond.

Do’s

  • Neem de tijd en onderzoek of vraag rond wie jou die extra’s kan bieden. Bekijk bijvoorbeeld onze Trainingswijzer met organisaties of d&i-experts die ondersteuning bieden.
  • Betrek de juiste mensen vanaf de start van het proces, want daar wordt het verander- en implementatietraject alleen maar beter van.
  • Maak verwachtingen duidelijk door de doelen helder te hebben. Op welk vlak wil je input en waarom? Vertel wat je met de input gaat doen en wat de vervolgstappen zijn. Schets ook hoe je de samenwerking voor je ziet: is het eenmalig of meerdere malen gedurende het project? Wat kan de kritische vriend van jou verwachten?

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Albert Einstein

Don’ts

  • Veroordelend en afwijzend reageren. Je vraagt om iemands input, dus neem het serieus.
  • Wees flexibel en laat de ideeën afwijken van de processen en structuren die je gewend bent.
  • Geen vergoeding tegenover stellen. Waardeer de inzichten van de kritische vriend met een eerlijke vergoeding. Meer weten over eerlijke beloning? Bekijk de Fair Practice Code of lees de blog van Natalja Macnack.
Deel dit artikel