13-09-2022
Dit zijn de &Awards juryleden 2022
Wie beoordelen de inzendingen voor de &Awards 2022? Maak kennis met de vijfkoppige jury van dit jaar. Zij hebben de moeilijke opgave om twee winnaars te kiezen uit alle nominaties.
Op 4 november reiken we de &Awards 2022 uit tijdens het event van de Code Diversiteit & Inclusie voor een project en een persoon die hebben bijgedragen aan diversiteit en inclusie in de cultuursector. We stellen graag de experts aan je voor die in de jury zitten van de &Awards.
Chafina Bendahman
Chafina Bendahman is een van de oprichters van ROSE stories, dat verhalen maakt en deelt voor het Nederland van nu. Ze streeft naar een Nederlands verhalenlandschap waarin iedereen zich vertegenwoordigd ziet en waarin de Nederlandse cultuur, in al haar verscheidenheid, een vanzelfsprekendheid is. Dankzij ROSE stories herkennen meer ondervertegenwoordigde Nederlanders zich in boeken, films en op het toneel.
Char Li Chung
Het werk van de jonge regisseur Char Li Chung (Den Haag, 1995) is direct, vurig, fris en brutaal. Chung beschikt over een creatieve dadendrang en haalt inspiratie uit alles wat hij tegenkomt. Zijn film-, boek-, en theaterbewerkingen leiden tot nieuw en eigen werk. Met een onstilbaar geloof in de kracht van theater zoekt hij met zijn werk naar manieren om mensen te inspireren tot het verkennen van verschillende vormen van leven en liefhebben. Bij Toneelgroep Oostpool maakte Chung onder andere de voorstelling Liefdesziek (2020), Hollandsch Glorie (2021), De Profundis (2021), Edward II – The Gay King (2022) en de paradehit Alles wat liefde is (2019).
Guinevere Ras
Guinevere Ras is curator en expert meerstemmigheid bij het Nederlands Fotomuseum. Ras richt zich op het dekoloniseren van de narratieve ruimte met tentoonstellingen die het dominante westerse narratief bevragen en aanvullen. Recent was zij betrokken bij de totstandkoming van de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie (2021) en Verbeelding (2022). Via haar onderneming Museale Meerstemmigheid stimuleert zij inclusiviteit in de culturele sector. Zij schreef o.a. mee aan de Handreiking onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie (2021), gepubliceerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
“De &Awards is een belangrijke erkenning voor oprechte inclusieve projecten. Vandaag de dag vindt helaas nog veel tokenisme plaats. De wederkerigheid en oprechtheid ontbreekt in de vele tijdelijke projecten die worden opgezet om slechts subsidies binnen te harken. Ik hoop dat de prijs goede stimulans biedt voor de stuwende en soms onzichtbare krachten.”
Khalid Amakran
Khalid Amakran (Rotterdam, ’91) is de zoon van Zoulikha en Mohamed. Laatste streek in 1970 neer in Rotterdam als gastarbeider waar hij ruim 30 jaar voor de RET zou gaan werken, Rotterdamser krijg je het niet. Tijdens zijn jeugd in Spangen zag Khalid vanaf drie hoog wat het betekent om op te groeien in een wijk die gekenmerkt werd door een oneerlijke positie ten opzichte van de rest van Nederland. Al vroeg werd hij geconfronteerd met de gevolgen van sociale ongelijkheid, discriminatie en een (gecreëerd) vertekend beeld in de media van zijn dagelijkse realiteit. Als fotograaf voor o.a. het NRC Handelsblad maakte hij de rubrieken Jong! (2017-2020), Wijzer (2021-2022), en De Verbinders (2022) en nam o.a. plaats in de jury van De Zilveren Camera en de selectiecommissie van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. In de hoop de Khalids van deze tijd de herkenning te bieden die hij zelf heeft moeten missen.
“De reden dat ik de &Awards zo belangrijk vind is omdat diversiteit & inclusie nooit mogen verworden tot een soort hypewoorden. Initiatieven die mensen écht aan elkaar gelijk stellen en verbinden verdienen het wat mij betreft gestimuleerd te worden. Al is het omdat ik weet hoe lastig het kan zijn om een voet tussen de deur te krijgen in het culturele landschap.”
Karin van Dijk
De grootste passie van Karin van Dijk (31 jaar) is muziek, zowel het beluisteren als maken. Tot zover niets vreemds zou je zeggen. Er was alleen een lastig puntje. Karin heeft een chronische spierziekte waardoor ze zeer verminderde spierkracht heeft. Daardoor kon Karin geen “normaal“ instrument bespelen, maar gelukkig bleek er de Magic Flute te zijn. Dankzij deze fantastische uitvinding, is er voor Karin ook een instrument dat ze kan bespelen en kan ze de muzikant zijn die ze wil zijn. Dat gevoel van erbij horen, doen waar je passie ligt en het gevoel van waardering en uiten van talent gunt Karin iedereen. Daarom is Karin bestuurslid van stichting My Breath My Music. Haar onvermoeibare optimisme, realisme, kritische blik en humor zijn een groot deel van Karins kracht. Ze maakt zich hard voor toegankelijk OV én toegankelijke cultuur.
“Iedereen verdient en heeft recht op het hebben van een hobby en ik hoop mooie ideeën te zien en mooie mensen te ontmoeten.”
Nomineren &Awards
De &Awards zetten jaarlijks een project én een professional in de schijnwerpers die zich hebben ingezet voor D&I. Ze dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere organisaties in de culturele sector. Wie verdient de &Awards 2022? Nomineer nu! Deadline voor inzending is 7 oktober.