Als medewerker, vrijwilliger of stagiair in de cultuursector weet jij dat het personeelsbestand niet in één dag divers is. De beelden op het witte doek en de verhalen in de boeken zijn niet plotseling inclusief. Verandering van de cultuursector vraagt tijd, maar elke stap telt! Wat is jouw volgende stap?

Het event Code Diversiteit & Inclusie staat dit jaar in het teken van de volgende stap. Misschien wil je werken aan een inclusievere programmering of zoek je juist de verdieping over divers personeelsbestand. Tijdens de drie dagdelen behandelen we alle 4 P’s: programma, publiek, personeel en partners. Ook reiken we de jaarlijkse &Awards uit. Meld je nu aan voor het event én nomineer een persoon of project voor de &Awards 2021! 

Programma

Dit jaar geniet je van een bruisend hybride programma vol verdieping en praktische tips. De host is dit jaar niemand minder dan Mandy Woelkens: bekend van 3FM, Q-Music, Zapplive en de populaire podcast ‘Couple Goals’. Inclusie, feminisme, gendergelijkheid en diversiteit zijn de rode draad in haar carrière. Met deze kennis en enthousiasme neemt zij ons mee langs de 4 P’s, zodat we samen de volgende stap kunnen zetten.

3 november 2021 – Programma (14.00-16.00)
Livestream

 • Cabaretière Nina de la Croix trapt het event af op een manier je die niet snel zult vergeten.
 • Panelgesprek over inclusieve programmering en culturele toe-eigening. Met o.a. journaliste, fashion- en cultuuractiviste Janice Deul, hoofd van ArtEZ studium generale Joke Alkema en programmamaker en presentatrice bij BNN Eva Eikhout. Luister naar de scherpe vragen van Mandy Woelkens en praat thuis mee via de chat.
 • Mogelijkheid tot napraten en het digitaal ontmoeten van gelijkgestemden via Zoom.

4 november 2021 – Personeel (10.00-13.00)
Zoom

 • Inspirerende presentatie van Sinan Çankaya, cultureel antropoloog en schrijver van het boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’, over een open en veilige werkomgeving.
 • Verdiepende sessie van Radar over micro-agressie op de werkvloer.
 • Mogelijkheid tot napraten en het digitaal ontmoeten van gelijkgestemden via Zoom.

4 november 2021 – Partners (14.00-16.00)
Zoom

 • Verdiepende sessie over de samenwerking tussen YMP, spoken word artist en directeur van het productiehuis Flow, en Bibliotheek Rotterdam. Met inspiratie en tips hoe zij samen bijdragen aan de educatie en ontwikkeling van jongeren.
 • Mogelijkheid tot napraten en het digitaal ontmoeten van gelijkgestemden via Zoom.

5 november 2021 – Publiek (14.00-17.00)
Livestream

 • Inspirerende sessie van Marketingvrouw oftewel Chanel Matil Lodik: hoe bereik je nieuw publiek?
 • Inspirerende sessie van docent Ismail Aghzanay (Leraar van het Jaar 2018): hoe interesseer je de nieuwe generatie voor cultuur?
 • Uitreiking &Awards Persoonsprijs en Projectprijs.
 • Beeldverslag van illustrator en activiste Sioejeng Tsao.
 • Mogelijkheid tot napraten en het digitaal ontmoeten van gelijkgestemden via Zoom.

Aanmelden

Het event volg je deels via livestream en deels via Zoom. Je ontvangt na aanmelding tijdig de benodigde links. Blok de tijden alvast in je agenda!

Sprekers

Mandy Woelkens

Onze host Mandy Woelkens is presentatrice, podcastmaakster en managing editor bij Cosmopolitan. Een creatieve duizendpoot die maatschappelijke thema’s op een behapbare manier bespreekbaar wil maken. Ze staat voor inclusiviteit en wil graag mensen inspireren om vooral zichzelf te zijn.

Eva Eikhout
Eva Eikhout (fotograaf Marjolein Kok)

Eva Eikhout is presentator en programmamaker bij BNNVARA en eigenaar van communicatiebureau Oakwood Media Productions. In 2019 won Eva de VIVA400 Publieksprijs. Sinds oktober 2020 is haar serie Weet wat je date te zien op het YouTubekanaal van NPO3 en eind 2021 kunnen we weer een nieuwe serie van haar verwachten. Ook maakt ze samen met Wilfred Genee de podcast ONBEPERKT.

Sinan Cankaya
Sinan Çankaya (foto: Marijn Smulders)

Sinan Çankaya (1982) is cultureel antropoloog en schrijver. Hij werkt momenteel bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoeksthema’s zijn: etnisch profileren, ras/racisme, diversiteitsbeleid en in/uitsluiting. Hij schreef Mijn Ontelbare Identiteiten (2020), bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Groot (2021).

Chanel Lodik
Chanel Matil Lodik

Chanel Matil Lodik is antiracisme-onderwijzer en de auteur van Het Antiracismehandboek. Op Instagram maakt ze dagelijks content voor meer dan 20.000 volgers. Daarnaast geeft ze wekelijks trainingen en masterclasses aan organisaties om een echt inclusieve cultuur vorm te geven.

Ismail Aghzanay
Ismail Aghzanay

Ismail Aghzanay is docent en lid van het onderwijscollectief Meesters Met Dromen en teamleider. In 2018 won hij de prijs voor leraar van het jaar Rotterdam en dit jaar staat hij in de landelijke finale. Als spreker maakt hij zich o.a. hard voor gelijke kansen, burgerschapsonderwijs en diversiteit & inclusie.

Nina de la Croix
Nina de la Croix

Cabaretière Nina de la Croix haalde in 2007 de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Naast twee goed ontvangen cabaretprogramma’s was ze te zien in producties van Herman van Veen, een videoclip van De Vliegende Panters en de real life soap Samen Single van Net5.

Janice Deul

Janice Deul is een van Nederlands belangrijkste voorvechters van inclusie en diversiteit in mode, kunst en cultuur. Als activist en schrijver met een achtergrond in de journalistiek spreekt ze zich uit over beeldvorming, stereotypering en uitsluiting.

Joke Alkema
Joke Alkema

Joke Alkema is sinds 2009 verbonden aan ArtEZ University of the Arts als hoofd van ArtEZ studium generale en sinds 2017 ook aan het online platform APRIA (ArtEZ Platform for Research Interventions of the Arts).

&Awards 2021

De &Awards zetten jaarlijks een project én een professional in de schijnwerpers die met succes bijdragen aan meer diversiteit & inclusie in de organisatie, sector en/of de samenleving. De winnaars ontvangen een geldprijs van € 20.000 of van € 5.000.

De finalisten zijn bekend! De winnaars worden bekendgemaakt op het event.

Event 2020

Het jaarlijkse event van de Code Diversiteit & Inclusie op 27 november 2020 stemde tot nadenken, was motiverend en inspirerend. We nemen je graag mee om dat moment te herbeleven.

Dansoptreden op Event Code Diversiteit en Inclusie 2020

Winnaars &Awards 2020

Dans op Recept werd bekroond in de categorie ‘organisatie’ en ontving de &Award en € 20.000. won de &Award Persoonsprijs en € 5.000.
winnaars &awards 2020

Derek Otte over LEF

Niemand minder dan Derek Otte sloot het event Code Diversiteit & Inclusie af met een op maat geschreven spoken word. 

LEF: jaarverslag Code D&I

Een jaar na de invoering van de Code Diversiteit & Inclusie is het tijd voor een impressie. Hoe is deze nieuwe code beleefd? Tijd om de balans op te maken.
Bekijk het volledige verslag

Foto’s

Bekijk de foto-impressie van het event op Facebook.