Voel je thuis

Op vrijdagmiddag 4 november vindt het jaarlijkse event Code Diversiteit & Inclusie weer plaats. Dit jaar extra bijzonder, want de Code D&I bestaat 3 jaar. Wij kijken ernaar uit om dit samen met jullie te vieren en hopen jullie weer live te ontmoeten.

Programma

Op de derde verjaardag van de Code houden we onszelf een spiegel voor: hoe divers en inclusief is Nederlandse cultuursector? Welke stappen hebben we nog te zetten om de sociale toegankelijkheid van de instellingen en het culturele aanbod te vergroten? samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich welkom en thuis voelt in een museum, theater, broedplaats of atelier. Maar hoe doen we dat? Alle ervaringen, voorbeelden, vragen, ideeën, suggesties en dillema’s brengen we samen op vrijdag 4 november. Ook worden voor de &Awards uitgereikt.

 • Ontvangst
 • Plenaire opening
 • Tafelgesprekken
 • Uitreiking &Award
  Feestelijke uitreiking van de &Awards door o.a. staatssecretaris Gunay Uslu waarbij twee prijzen worden uitgereikt aan een inspirerend persoon en een project op het gebied van diversiteit & inclusie.
 • Napraten met een drankje

Praktische informatie

Datum: 4 november 2022
Tijd: 13:00 – 16:30 uur
Locatie: Theater Zuilen, Utrecht

Aanmelden

&Awards 2022

Tijdens het event op vrijdagmiddag 4 november worden de felbegeerde &Awards en bijbehorende geldprijzen uitgereikt. De &Awards zetten jaarlijks een project én een professional in de schijnwerpers die zich hebben ingezet voor D&I. Ze dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere organisaties in de culturele sector. De prijzen worden beoordeeld door vijf juryleden, lees meer over de jury. Wie verdient de &Awards 2022? Nomineer nu een project of persoon.
De &Awards worden mede mogelijk gemaakt door de zes Rijkscultuurfondsen.

&Award Projectprijs 2022

&Award + geldbedrag van €20.000- voor een project dat op het gebied van diversiteit en inclusie een markante stap heeft gezet of een opvallend resultaat heeft geboekt. Lees de criteria hier. Deadline voor inzending is 7 oktober.

Nomineer

&Award Persoonsprijs 2022

&Award + geldbedrag van € 5.000 voor een persoon die een zichtbare en onderscheidende bijdrage heeft geleverd op het vlak van diversiteit & inclusie. Lees de criteria hier. Deadline voor inzending is 7 oktober.

Nomineer

Criteria Projectprijs

 • De inzender voor de nominatie van een project is een professionele organisatie, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Nederland.
 • De inzender voor de nominatie van je project geeft zichtbaar blijk van een onderscheidende en inclusieve visie op cultuureducatie en -participatie.
 • De inzending heeft betrekking op een project dat tussen 01-01-2022 en 31-12-2022 plaatsvindt of heeft plaatsgevonden.
 • Het project heeft een aantoonbare bijdrage geleverd aan (een of meer van) de 4 P’s.
 • Genomineerden behorende tot de finalisten zijn aanwezig op 4 november voor de uitreiking van de prijs.
 • De winnaar is bereid plaats te nemen in de jury van 2023.
 • De naam van de winnaar en de inhoud van het project mogen gebruikt worden voor publicitaire doeleinden via online en offline kanalen.

* Onder organisatie verstaan we een project of initiatief. Dit project of initiatief kan een onderdeel zijn van een organisatie.

Criteria Persoonsprijs

 • De persoon, die voorgedragen wordt, is werkzaam in de culturele sector of creatieve industrie.
 • De genomineerde heeft een aantoonbare bijdrage geleverd aan het bevorderen van diversiteit & inclusie.
 • De naam van de winnaar mag gebruikt worden voor publicitaire doeleinden via online en offline kanalen.
 • De motivatie van de inzender mag gebruikt worden voor publicitaire doeleinden, zowel online als offline. 

Event 2021

Tijdens het hybride event Code Diversiteit & Inclusie op 3, 4 en 5 november stond de ‘volgende stap’ centraal. Hoe zet je bereidheid om in structurele daden? Waar begin je, wat is het juiste uitgangspunt en hoe weet je of je aansluit bij een diverser publiek en programmering?

Met volop mogelijkheden tot interactie en (online) ontmoeting gaven zowel de sprekers als deelnemers inzichten en concrete tips over de 4 P’s (programma, personeel, partners en publiek).

&Awards 2021

The Need for Legacy en Chafina Bendahman zijn de winnaars van de &Awards Project- en Persoonsprijs, respectievelijk €20.000 en €5.000! Dat maakte de jury bekend tijdens het event Code Diversiteit & Inclusie op 5 november 2021.
Lees meer over de winnaars en genomineerden

Toni Blackwell, Gable Roelofsen en Nora Akachar zitten en staan rond het &-logo (decoratie). Toni houdt de &Award Projectprijs vast, Gable de cheque van €20.000 en Nora (in naam van Chafina) de &Award Persoonsprijs en de cheque van €20.000. Fotograaf: Jesse Wensing

Event 2020

Het jaarlijkse event van de Code Diversiteit & Inclusie op 27 november 2020 stemde tot nadenken, was motiverend en inspirerend. We nemen je graag mee om dat moment te herbeleven.

Optreden van dansgezelschap Misiconi op Event Code Diversiteit en Inclusie 2020
Optreden van dansgezelschap Misiconi op Event Code Diversiteit en Inclusie 2020

Winnaars &Awards 2020

Dans op Recept werd bekroond in de categorie ‘organisatie’ en ontving de &Award en € 20.000. won de &Award Persoonsprijs en € 5.000.
winnaars &awards 2020

Derek Otte over LEF

Niemand minder dan Derek Otte sloot het event Code Diversiteit & Inclusie af met een op maat geschreven spoken word. 

Foto’s

Bekijk de foto-impressie van het event op Facebook.