18-09-2023
5 tips voor digitaal toegankelijke teksten
Het is fijn als een nieuwsbrief of programmaboekje er mooi uitziet, maar digitale toegankelijkheid is minstens zo belangrijk. Waarom? Iedereen hoort de informatie tot zich te kunnen nemen. Wij verzamelden 5 tips voor inclusieve en digitaal toegankelijke teksten. Zó zorg je dat iedereen jouw boodschap begrijpt!
Wist je dat ruim 807.000 mensen in Nederland een auditieve of visuele beperking hebben? Zij gebruiken vaak een programma dat online teksten voorleest of in braille vertaalt. Maar zelf kun je ook aan veel (technische) knoppen draaien om je website digitaal toegankelijk te maken. Deze tips helpen je daarnaast ook om de inhoud te verbeteren.
Tip 1: Gebruik duidelijke koppen en titels
Een webpagina met een onlogische indeling is moeilijk leesbaar voor mensen met een visuele beperking. Deel je tekst daarom op in stukjes en gebruik koppen. Voer de koppen in via je CMS (contentmanagementsysteem) via de optie ‘opmaak’ en gebruik de H1, H2 en H3 opties. Zo kan voorleessoftware de tekst gemakkelijk scannen.
Tip 2: Schrijf belangrijke informatie uit
Een mooie slider op je homepagina, een foto met belangrijke informatie of een infographic in je tekst? Helaas kan niet iedereen meegenieten van deze grafische afbeeldingen. Zorg daarom dat je belangrijke informatie niet alleen in de afbeelding is opgemaakt, maar ook in een beschrijving. Zo is de tekst ook toegankelijk voor programma’s. Maak dus gebruik van alt-tekst (alternatieve tekst). Als een afbeelding niet goed zichtbaar is, dan wordt deze tekst getoond.
Tip 3: Formuleer de actie bij het plaatsen van een link
Natuurlijk wil je dat de bezoeker doorklikt of doorleest op je website als je een link deelt. Formuleer in de zin ook wát de bezoeker daar vindt. Als je alleen ‘klik hier’ of ‘meld je aan’ schrijft, is het niet duidelijk welke pagina volgt. Schrijf bijvoorbeeld ‘klik hier voor meer informatie over het programma’.
Tip 4: Lees je tekst hardop voor
Van ellenlange teksten zonder punt of komma wordt niemand blij, maar voor voorleessoftware wordt dit extra lastig. Lees je tekst maar eens hardop voor. Staan er moeilijke woorden in? Klinkt het als één lange adem? Knip je tekst op in stukjes. Kijk voor alternatieve woorden eens op www.ishetb1.nl of www.synoniemen.net.
Tip 5: Zorg voor een rustige leesomgeving
Flikkerende plaatjes, pop-ups of muziek die automatisch afspeelt, zijn erg storend voor mensen met een auditieve of visuele beperking. De laatste tip voor digitaal toegankelijke teksten is een eenvoudige opmaak met een duidelijk contrast tussen voor- en achtergrond. Less is more.
Waarden voor een nieuwe taal
Digitale toegankelijkheid is een belangrijk onderdeel van inclusie en geeft weer hoe we iets communiceren. Om echt inclusief te zijn, letten we ook op wát we zeggen. Wil je meer weten over inclusief taalgebruik? Bekijk de handreiking Waarden voor een nieuwe taal. Hierin staat een set waarden die je kunt gebruiken voor al je communicatie.