14-04-2022
Keti Koti activiteiten 2021
Met Keti Koti staan we op 1 juli stil bij het Nederlandse slavernijverleden. Dit jaar is het 158 jaar geleden (1863) dat de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Ook de cultuursector staat stil bij deze mijlpaal in de geschiedenis. Ga deze maand het gesprek aan, verdiep je in de verhalen en vier de vrijheid.
Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert jaarlijks een herdenking en Keti Koti Festival op 1 juli 2021. Hierbij erkennen we het verleden en vieren we de vrijheid. Houd de website van NiNsee in de gaten voor actualiteiten rondom de herdenking.
Verhalen in het Rijksmuseum
Hoe zag een dag van een tot slaaf gemaakte eruit? Het Rijksmuseum verzamelde tien persoonlijke verhalen vanuit verschillende perspectieven. De schilderijen, objecten en archiefstukken geven een beeld van mensen die zich verzetten maar ook van plantagehouders en regenten. De audioverhalen zijn ingesproken door o.a. Joy Delima, Remy Bonjasky en Reza Kartosen-Wong. Zij hebben vanuit hun eigen achtergrond elk een band met één van de tien personen. Bekijk en beluister hier de verhalen, deze zijn volledig digitaal toegankelijk en ook beschikbaar in een prikkelarme versie. De verhalen zijn onderdeel van de tentoonstelling Slavernij Rijksmuseum.
Keti Koti Tafel
Voor een inclusieve samenleving is het belangrijk dat we ons bewust zijn van het slavernijverleden. Ga thuis het gesprek aan met de Keti Koti Tafel. Dit jaar is de Tafel coronaproof; deelnemers krijgen een tas thuisgestuurd met voedsel dat door tot slaaf gemaakten werd gegeten en een handleiding voor de dialoog. Ook online kun je deelnemen aan workshops en dialoogtafels. Lees hier meer over de Keti Koti Tafel en bestel de Keti Koti tas vóór 24 juni.
Muzieknummer Jada Faith
De 14-jarige Jada Faith brengt op 1 juni het nummer Gedeeld Verleden uit. Hierin zingt zij over het Nederlandse Trans-atlantische slavernijverleden en de erfenis daarvan.
LKCAtelier: Wat jij moet weten over Keti Koti
De impact van het slavernijverleden wordt nog altijd van generatie op generatie doorgegeven. Wat kunnen we uit het gedeelde verleden leren? Hoe gaan we met de kennis die we nu hebben met elkaar om, zowel op professioneel als persoonlijk vlak? Welke plek heeft Keti Koti in jouw werkpraktijk? Regilio Raalte, trainer bij de BeHr Groep, neemt je tijdens dit atelier op 1 juli van LKCA mee in wat Keti Koti voor hem, zijn familie en de Surinaamse gemeenschap vandaag de dag betekent. Schrijf je hier in!
Digitaal museum Heritage from Royalty
Wat moeten we zien, horen, ruiken, voelen en proeven om onze geest en lichaam te dekoloniseren? In het project Heritage from Royalty gaan Het Zuidelijk Toneel en theatermaakster Myra Bodian op zoek naar antwoord op deze vraag. Vanaf 1 juli kijk je mee naar de ontdekkingen in het (digitale) museum. Bekijk hier meer informatie over het project.
Mis je belangrijke informatie of wil je een culturele Keti Koti activiteit aankondigen op onze agendapagina? Vul dan het contactformulier in.