Onderzoek heeft aangetoond dat representatie invloed heeft op de manier waarop kinderen denken dat ze zich horen te gedragen, bijvoorbeeld op basis van hun gender of kleur. Op deze manier worden stereotypen in stand gehouden. De cultuursector heeft dan ook een belangrijke rol om diversiteit in het aanbod voor kinderen te laten zien. 

Opvallend in het zoeken naar inclusieve kinderfilms van Nederlandse bodem, is dat er nog weinig écht diverse filmcasts en verhalen zijn. Er zijn bijvoorbeeld nog niet veel grote speelfilms met personages van kleur of een non-binair personage, vooral niet in de hoofdrol. 

In dit lijstje vind je films over kinderen en jongeren die zich bewust worden van zichzelf en hun positie in de maatschappij. Ze leren dat ze zichzelf mogen zijn. 

1. Jongens

Sieger, een sportieve, wat gesloten vijftienjarige jongen, ontmoet tijdens atletiek Marc, zijn nieuwe teamgenoot. In een zomer waarin nieuwe liefdes opbloeien probeert Sieger de liefde te ontdekken.

Deze film is momenteel gratis te zien op Zappbios

2. Vechtmeisje

Bo is boos. Geen wonder: het twaalfjarige meisje heeft te kampen met ruziënde ouders, een ongewenste verhuizing naar een flat en een zieke broer die wordt gepest. Dan ontdekt ze een kickboksschool in de buurt. 

3. De club van lelijke kinderen

In de toekomst draagt iedereen grijs en worden lelijke kinderen afgevoerd naar een ‘opfriskamp’. Paul, met flaporen, weet te ontsnappen en komt met twee vrienden in verzet tegen het koude bewind. Een dystopische jeugdfilm film discriminatie en burgerlijke ongehoorzaamheid. 

4. Mijn opa de bankrover

Tienermeisje Grace wil op zoek naar haar roots in Suriname. Ondertussen dreigt opa Gerrit, een voormalige circuscowboy, te verpieteren na de dood van oma. Een gezamenlijk reisje naar Suriname lijkt het uitgelezen uitstapje voor de twee emotionele hinkepoten. 

5. Spijt

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen.

6. Dunya en Desie

Op haar achttiende verjaardag krijgt Dunya tot haar grote schrik te horen dat ze uitgehuwelijkt wordt aan een neef. Tegelijkertijd raakt Desie zwanger van haar rijschoolleraar. Ze weet niet of ze het kindje moet houden en besluit samen met Dunya op zoek te gaan naar haar biologische vader.

Korte films

1. Kind en kleur films

In 2012 en 2013 had NPO een opleidingstraject voor schrijvers met ambitie voor jeugdtelevisie. Hieruit ontstond een mooie reeks korte films waarin diversiteit vanzelfsprekend is. Bekijk de films hier.

2. Johnny Bakru

De tienjarige Rose leidt een gelukkig leven samen met haar stoere moeder, vier leuke broers en een limousine. Tot het moment waarop de charmante volkszanger Johnny Ster opduikt en Rose’s moeder stapelverliefd op hem wordt. Rose ziet als enige wat niemand anders ziet: Johnny Ster is geen ‘Ster’, maar een bakru die haar moeder betovert. Bekijk de film hier.

3. Ki

Wanneer Yuki (7) met haar overleden zus Iwa (11) in een droom terecht komt beleeft ze een spannend avontuur. Ze wordt gedwongen haar angsten opzij te zetten en de strijd aan te gaan met waar ze het aller bangst voor is: het leven zonder haar zus aan te moeten gaan. Bekijk de film hier.

4. Yim & Yoyo

Yim heeft eigenlijk geen vriendjes. Omdat hij vaak alleen thuis is, speelt hij met een denkbeeldig vriendje: zijn getekende pandabeer Yoyo. Samen beleven zij al jaren allerlei spannende avonturen in fantasierijke animatiewerelden. Yim is daarin altijd de held en Yoyo gelooft in hem. Bekijk de film hier.

5. Munya in mij

 Een inspirerende stop-motion film over een gepest meisje dat door de muziek van haar favoriete rapper voor zichzelf durft op te komen. De tienjarige Munya wordt regelmatig door haar kribbige moeder naar de Turkse supermarkt gestuurd om lekkernijen te halen. Bekijk de film hier.

6. Rijk

Twee vrienden vinden een grote som geld op straat en geven het naar hartelust uit. Als andere jongens uit de wijk hier lucht van krijgen, komt de vriendschap in gevaar. Want waar verstop je al dat geld? En wie kun je nog vertrouwen? Bekijk de film hier.

Tip ons!

Heb je een must-see film die in dit lijstje ontbreekt? Laat het ons dan weten via het contactformulier.

Deel dit artikel