Activiteiten op het Surinamerplein in Amsterdam

In verband met het dertigste jubileumjaar door organiseert het Nationaal Comité op donderdag 29 juni de Tori Neti. Van 19.00 tot 22.00 uur is er op het Surinamerplein de gelegenheid voor het vertellen van verhalen, gebeden, zang, dans, gedichten en het plaatsen van kaarsen voor het Monument van Besef.

Op vrijdag 30 juni vindt er vervolgens de herdenking plaats op het Surinameplein ter herinnering aan de lotsverbondenheid van de volkeren die na de afschaffing van de slavernij deel uitmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden. Met oude en traditionele muziek, het hijsen van de vlaggen, twee minuten stilte en het leggen van bloemen.

Volg historische routes met Koloniaal Rotterdam app

Om het koloniale en slavernijverleden in Rotterdam te laten zien, is de app ‘Koloniaal Rotterdam’ gemaakt. Hiermee kunt u routes volgen langs locaties die een link hebben met dit verleden van Rotterdam. Met Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) kunt u familieportretten, video’s en animaties bekijken. Koloniaal Rotterdam is beschikbaar voor het onderwijs en voor een breed publiek. De app is gemaakt door ArtiShock XR Productions en is te downloaden voor Apple.

Onthulling monument slavernijverleden Utrecht

In Utrecht wordt op vrijdag 30 juni het monument Vlucht en Verzet over het trans-Atlantische slavernijverleden onthuld. De onthulling vindt plaats in het Griftpark. Bezoekers kunnen via een QR-code op het monument luisteren naar verhalen over vlucht en verzet. Op 1 juli is vindt het Keti Koti festival plaats in het Griftpark. De vrijheid wordt gevierd met muziek, kunst, foodstands en andere activiteiten.

Snuif kunst en geschiedenis op Black Heritage Festival

Stichting Untold presenteert als aanloop naar Keti Koti de derde editie van het Black Heritage Festival in de hele maand juni 2023. Een festival waar kunst, cultuur, geschiedenis en erfgoed samenkomen middels diverse activiteiten in Almere, Amsterdam, Berg en Dal, en Rotterdam. Het programma met het thema Black Culture bestaat uit theatervoorstellingen, lezingen, workshops, talkshows masterclasses waarbij kennis over Afrikaanse culturen wordt gedeeld met jong en oud. Makers en publiek komen bij elkaar voor inspiratie en kennisuitwisseling over de geschiedenis, heden en toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed.

Expositie ‘Slavernij. Stemmen uit het Verleden’ in Haarlem

De tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het Verleden’ is vanaf 1 juli te bezoeken in het Provincie Haarlem en biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van maker Winston Brandon. Zijn tot slaaf gemaakte voorouder werd van Ghana naar Suriname overgebracht. De expositie gaat over het koloniale verleden van Nederland, met in het bijzonder de trans-Atlantische slavenhandel. De tentoonstelling neemt bezoekers mee op een reis langs 5 thema’s over de achtergrond en het verloop van de slavenhandel.

Hele binnenstad Groningen wordt cultureel festival

Op zaterdag 1 juli viert Groningen met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Die dag verandert de binnenstad van Groningen in een groot festivalterrein. Op allerlei locaties worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Denk maar eens aan muziek, spoken word, films, lezingen en tentoonstellingen.

Bijzondere herdenking en viering in stadstuin Leeuwarden

Op vrijdag 30 juni herdenkt Leeuwarden de slachtoffers van de slavernij in het prachtige Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Vanaf 16.00 uur vindt er een inspirerend programma plaats, met o.a. spoken word, muziek van de lokale band Nos Huntu, onder leiding van Basile Maneka en Gregory Pietersz. Ook zal er een ritueel Trowe Watra (plengoffer) uitgevoerd worden. Op 1 juli zelf wordt de vrijheid vervolgens volop gevierd met theater en muziek in dezelfde betoverende tuin van het Princessehof.

Op deze tour hoor je verhalen over het slavernijverleden in Leeuwarden. Op 24 juni en tijdens de viering van Keti Koti op 1 juli zullen we deze tour als openbare tour aanbieden. Daarnaast kun je deze tour elke dag van de week boeken voor je eigen gezelschap en is ook bijzonder geschikt voor het onderwijs. Voor Pier21 zullen we ook een korte stadswandeling over dit thema aanbieden als voorprogramma op het toneelstuk Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei.

Den Haag pakt groots uit in Nationale Theater

Dit jaar pakt Den Haag uit met Keti Koti. Er is een samenkomst in Het Nationale Theater om te eten, te dansen, de verhalen te delen en in je op te nemen op 1 juli. Er zijn theatervoorstellingen, zoals Tijd Zal Ons Leren en Koken voor Amba (6+), en we wandelen door het verleden van de stad. In de Koninklijke Schouwburg is daarnaast een week lang muziek tot in de late uurtjes.

Eerste herdenking slavernijverleden voor Eindhoven

Op vrijdag 30 juni 2023 is er voor het eerst een herdenking van het slavernijverleden in Eindhoven. De ceremonie bestaat onder meer uit toespraken en een kranslegging. Na de herdenking op 30 juni gaat het programma verder in het Parktheater. Daar begint net voor 21.00 uur de theatervoorstelling Kunu van Onias Landveld. Op zaterdag 1 juli tussen 12.00 en 23.00 uur vindt vervolgens het Keti Koti/Kadena Kibra-festival op het Stadhuisplein: een gratis cultuurfestival met onder andere een markt, muziek en cabaret, verhalen en liederen uit de slavernijtijd en speciale activiteiten voor kinderen. Daarnaast maken bezoekers kennis met kleder- en haardracht, bijvoorbeeld de Surinaamse koto en angisa.

Almere herdenkt slavernijverleden met koning Willem Alexander

Op zaterdag 1 juli viert Almere de vrijheid op de Esplanade. Om 11.00 begint de PRODO WAKA (pronkloop) met diverse culturen in traditionele klederdracht. Iedereen is vrij om hieraan deel te nemen. De stoet vertrekt vanaf de Esplanade en komt daar ook weer aan omstreeks 13.00 uur. Om 14.00 uur start de nationale herdenking vanuit het Oosterpark in Amsterdam. De herdenking begint een uur later dan normaal vanwege de bijzondere karakter en de aanwezigheid van koning Willem Alexander, die ook een speech zal houden. Omstreeks 15.00 uur geeft staatssecretaris Hans Vijlbrief vervolgens het startsein voor de Keti Koti viering.

Plengoffer, muziek en spoken word in Dordrecht

Op vrijdag 30 juni 16.30 – 18.30 vindt er een herdenking plaats in de tuin van het Dordrechts Museum, met een plengoffer, vooraanstaande sprekers, muziek en spoken word. Van 19.00 – 21.30 is er een Keti Koti Dialoogtafel op het plein van het Hof van Nederland – Museum van de Vrijheid. De Keti Koti dialoogtafel is een nieuwe traditie waarbij je tijdens een maaltijd met iemand die er anders uitziet dan jij leert praten over vooroordelen en stereotypes in een veilige setting waar fouten gemaakt mogen en openheid wordt aangemoedigd.  Hiervoor zijn nog enkele plekken beschikbaar. Alle activiteiten voor Keti Koti in Dordrecht vind je hier.

Den Haag herdenkt in het Mauritshuis

De naamgever van het Mauritshuis – Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1697) – speelde een belangrijke rol speelde in de trans-Atlantische slavenhandel. Daarom nodigt dit museum je aan om bij de herdenking aanwezig te zijn. Op het programma staan muziek, lezingen en gesprekken.

Schitterende Schaduw in Nijmegen

Het is alsof het stilleven ‘De wereld van Louise’, van kunstenares Louise te Poele, een stille getuige is van de wereld van de historische figuur, Louise. Wie was zij? En hoe was haar leven in het laat-18e eeuwse Arnhem? Een samenleving in een koloniale en patriarchale tijd, die een schaduw werpt tot in de hedendaagse maatschappij. In deze derde en laatste Schitterende Schaduw-voorstelling komt het tot een climax, waarna er een ander perspectief aan de horizon gloort.  

Weet jij nog activiteiten tijdens het Herdenkingsjaar die niet aan dit overzicht mogen ontbreken? Mail dan naar info@CodeDI.nl.

Deel dit artikel