De jury was op zoek naar projecten die op het gebied van diversiteit en inclusie een markante stap hebben gezet of een opvallend resultaat hebben geboekt en personen die een zichtbare en onderscheidende bijdrage geleverd op het vlak van diversiteit en inclusie. Op 4 november wordt tijdens het event Code Diversiteit & Inclusie in Utrecht bekendgemaakt wie de geldprijzen van € 20.000,- en € 5.000,- mee naar huis mogen nemen.

&Awards Persoonsprijs finalisten

De finalisten voor de &Awards Persoonsprijs zijn:

Cissy Gressmann, ook wel bekend als Cissy Joan, is zangeres, spoken word artist, tekstdichter, presentatrice en workshopcoach. Ook was ze was projectcoördinator van de manifestatie Bitterzoet Erfgoed. De inzender over Cissy: ”Zij heeft, naast het coördineren, als overtuigende vortexkracht mensen en instanties verbonden met elkaar, ten behoeve van de manifestatie en het doel van de manifestatie, om de sporen van het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking ervan op het heden, zichtbaar te maken en het begin te maken in de erkenning ervan.” Bekijk het interview met Cissy door het Groninger Museum.

Alida Dors is theatermaker, choreograaf en artistiek directeur van Theater Rotterdam. De inzender noemt Alida de personificatie van de missie om inclusief werken in de sector te stimuleren en forceren. ”Alida werkt participatief vanuit een grote nieuwsgierigheid en met een enorme artistieke drive in de stad en het land.” Lees meer over Alida op de website van Theater Rotterdam.

Manoushka Zeegelaar Breeveld is actrice, zangeres en schrijfster. Ze is actief betrokken bij diverse initiatieven en instellingen waaronder KLEUR en Orkater. De inzender zei over Manoushka: ”Ook bij Orkater heeft Manoushka door haar betrokken aanwezigheid een sterk verbindende rol in alle lagen van ons gezelschap. Met haar scherpe blik koppelt ze succesvol gevestigde theatermakers aan spelers, muzikanten, schrijvers, vormgevers etc. die niet vanzelfsprekend via de reguliere weg in het veld terecht komen. Zo speelt Xavier Molijn, een acteur die nooit eerder in het theater heeft gestaan, dankzij haar inspanningen nu een glansrol in De Gliphoeve”. Lees hier meer over Manoushka.

Van links naar rechts: Cissy Gressmann, Alida Dors, Manoushka Zeegelaar Breeveld

De eervolle vermelding voor de Persoonsprijs gaat naar Mahesvari Autar. Mahesvari is zeer veelzijdig. Ze organiseert concerten, is communicatiespecialist, gastprogrammeur voor Indiase muziek en oprichter van haar eigen bedrijf DesiYUP Media wat inmiddels is uitgegroeid tot een internationaal cultuurplatform. Ze zet zich zo op verschillende manieren in voor diversiteit. Met haar organisatie en netwerk geeft ze de Hindoestaanse community een stem volgens de jury en ze weet daarbij als geen ander mensen met elkaar te verbinden door middel van muziek. Meer over Mahesvari en haar bedrijf vind je hier.

Foto van Mahesvari Autar door Flamboyant Media

De &Awards Projectprijs finalisten

De finalisten voor de &Awards Projectprijs zijn:

  • KLEUR is een aanjager tot inclusiviteit en diversiteit in de Nederlandse film- en televisiewereld. Recent werkte KLEUR samen met omroep HUMAN, het Nederlands Film Festival en de NPO voor een nieuw seizoen van OVER KLEUR GESPROKEN. Hierbij gingen witte makers en makers van kleur uit de Nederlandse televisie- en filmindustrie gaan met elkaar in gesprek. Bekijk hier de website van Kleur.
  • Trans Art School is een programma van TransAmsterdam met creatieve workshops voor en door transgender personen. Met kunst en cultuur verbinden zij trans personen met elkaar en met mensen buiten de transgemeenschap. Ze laten zien dat trans personen meer zijn dan hun gender en creëren op een veilige en positieve manier verbinding. Bekijk hier de website van TransAmsterdam.
Foto van Manoushka Zeegelaar Breeveld en Iraida Markus-Meerzorg
Foto van mensen bij Trans Art School Amsterdam. In het midden houden ze een transgender Pride vlag vast. Rechtsonder staat het logo.
Foto van deelnemers van Trans Amsterdam

De eervolle vermelding voor de Projectprijs gaat naar Backstage Pass: Podiumtechniek voor Meiden.

De jury juicht het initiatief om meiden voor een technische baan in de podiumkunsten te enthousiasmeren enorm toe. Dit is zo’n project waarbij je denkt: ‘waarom is hier niet eerder iemand opgekomen?’, aldus de jury. Er zijn te weinig vrouwen werkzaam in de podiumtechniek, terwijl de vraag ernaar er zeker is. Het gaat erom dat alle technici en makers zich veilig voelen op en rond het podium. De jury ziet het percentage vrouwen in die beroepsgroep dan ook graag groeien en roemt dit project als een katalysator hiervoor. Lees meer over Backstage Pass via de website.

Deel dit artikel