08-11-2021
Winnaars &Awards 2021 bekend
The Need for Legacy en Chafina Bendahman zijn de winnaars van de &Awards Project- en Persoonsprijs, respectievelijk €20.000 en €5.000! Dat maakte de jury bekend tijdens het event Code Diversiteit & Inclusie op 5 november 2021.
Winnaar Projectprijs: The Need for Legacy
De Nederlandse theatercanon kent veel meer makers van kleur wat in de media zichtbaar is. Stichting The Need for Legacy spant zich in voor een inclusieve theatergeschiedenis. Ze werken aan de bewustwording en zichtbaarheid, zodat het niet uit de archieven dreigt te verdwijnen. Door het schrijven van inclusieve geschiedenis werken ze ook aan een diverse en inclusieve toekomst voor het Nederlandse theater.
The Need For Legacy maakt het delen van verhalen en voeren van gesprek mogelijk. Hiermee creëren zij zichtbaarheid voor de diverse theatergeschiedenis, die nu nog vaak onzichtbaar blijft. De jury noemt dit krachtige gemeenschapsproject noodzakelijk en onmisbaar.
Winnaar Persoonsprijs: Chafina Bendahman
Chafina Bendahman is een van de oprichters van ROSE stories, dat verhalen maakt en deelt voor het Nederland van nu. Ze streeft naar een Nederlands verhalenlandschap waarin iedereen zich vertegenwoordigd ziet en waarin de Nederlandse cultuur, in al haar verscheidenheid, een vanzelfsprekendheid is.
Dankzij ROSE stories herkennen meer ondervertegenwoordigde Nederlanders zich in boeken, films en op het toneel. Enkele producties van ROSE stories zijn: de boekenreeks Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, de toneelvoorstelling Melk & Dadels en de film Meskina. Meer kinderen vinden stoere rolmodellen in boeken, films en de theaterzaal. Een nieuw en ander publiek heeft de stap naar de schouwburg gezet. En een aanzienlijke pool van bicultureel talent heeft het cultureel werkveld betreden en is van plan te blijven en grootse impact te maken.
De jury merkt op dat zij een drijvende kracht is achter veel verschillende schermen, zonder zichzelf hierbij centraal te stellen. Zij noemt dit een prijswaardige kwaliteit. Chafina is een echte verbinder met liefde voor het vak en zet zich al decennialang in voor inclusie, toegang, diversiteit en ruimte.
Finalisten Project- en Persoonsprijs
Free Heri Heri For All
In 2020 werd Free Heri Heri For All voor het eerst in Amsterdam georganiseerd door KIP Republic en samenwerkende partners waar er gratis heri heri porties werden weggeven ter viering van Keti Koti. Heri betekent helen. Dit jaar schaalde Free Heri Heri For All op naar meer dan 10.000 gratis maaltijden op 20 verschillende locaties 10.000 gratis maaltijden in het land ter viering van Keti Koti of wel Dia di lucha Pa Libertat en Emancipation Day.
De jury is enorm onder de indruk van de verbindende en organisatorische kracht van Free Heri Heri For All. De jury vindt dit genereuze en groeiende project van groot belang.
lrish Kensenhuis
lrish Kensenhuis is hoofd Educatie & publiekswerking bij Het Zuidelijk Toneel in Tilburg. Naast initiator, bedenker, projectdramaturg en aanjager is Ilrish van talloze (jonge) collega’s, theatermakers en talenten krijgen via haar projecten de kans om zich verder te ontwikkelen en een stap in een andere richting te zetten. Als ‘meewerkend voorvrouw’ is Ilrish verantwoordelijk voor HZTEAM, het jongerenplatform van het Zuidelijk Toneel waarin meer dan 50 jongeren structureel bij het gezelschap zijn betrokken en activiteiten en projecten initiëren, uitvoeren en beleven.
Wat de jury het meest opviel is haar veelzijdigheid en enthousiasme. De jury vindt haar inspirerend en noemt haar een echte aanjager. Zij applaudisseren de wijze waarop Kensenhuis plaats maakt voor anderen.
Barry Marre
Barry Marre verzint en organiseert met veel enthousiasme kunstzinnige maatschappelijke projecten namens KADE40, de culturele instelling van Vlaardingen. Hij organiseerde onder andere Schrijfdorst, het eerste inclusieve Schrijffestival van NL. Ook zit hij in de werkgroep Vlaardingen regenboogstad en organiseert vanuit hier diverse activiteiten en bewustwording voor de stad. Hij coördineert voor KADE40 het kunstonderwijs en activiteiten en ook hier zorgt hij voor diversiteit en inclusiviteit. Hij plant de dansvoorstelling “Anders”. Over seksuele diversiteit en jezelf zijn.
Door middel van educatieve initiatieven, zoals Het Gesprek Online, focust Barry zich op het tegengaan van vooroordelen en discriminatie. De dialoog staat hierbij altijd centraal. Hij weet als geen ander uiteenlopende doelgroepen te betrekken en bedienen met zijn projecten. De jury noemt hem een veelzijdige veeldoener.
Eervolle vermeldingen
De jury kende ook twee eervolle vermeldingen toe. De eervolle vermelding bij de persoonsprijs gaat uit naar Donna Lewis. Met haar initiatief ZO! Gospel, weet zij feilloos en op intersectionele wijze mensen een veilige plek te bieden waar gemeenschap, zelfexpressie en creativiteit centraal staan. Lewis is een gevestigde naam en de jury juicht haar jarenlange inspanningen toe.
De eervolle vermelding bij de projectprijs gaat uit naar Generation Inclusion. Dit ontwikkeltraject van Rose Stories voor creatief talent en nieuwe film- en televisiemakers zet zich in voor een inclusief medialandschap. De jury vindt de toegang die Generation Inclusion mogelijk maakt van groot belang.