1. Zo te Zien

In de familietentoonstelling en activiteiten van Zo te Zien van NEMO Science Museum ontdek je hoe je ogen werken, waarom zicht soms bedriegt en hoe iemand met een visuele beperking kan zien. Deze tentoonstelling is ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Wil je naar de tentoonstelling? Bekijk de website voor meer informatie.

2. Black Heritage Tours


Er gaat niets boven een zonnige zomerdag door de Amsterdamse grachten. Met de Black Heritage Tours leer je ook nog iets over de Nederlandse Koloniale geschiedenis. Tijdens deze tour vertelt een gids je over de erfenis van de Afrikaanse diaspora en het Nederlands slavernijverleden. Waar komen bepaalde beeldhouwwerken vandaan, hoe werden grachtenpanden gebruikt? De tour begint op de dam en ook een museumbezoek is inbegrepen. Meer weten of kaarten bestellen? Kijk op de website van Black Heritage Tours.

Klik op het tandwiel rechtsonder om de ondertiteling aan te zetten.

3. De 99 meest iconische Nederlandse foto’s ooit gemaakt


Leer met andere ogen naar de wereld kijken door de visuele verhalen bij de Eregalerij van van het Nederlands Fotomuseum. De fototentoonstelling toont een divers beeld van de fotografie tussen 1842 en 2021 in Nederland. De foto’s zijn gekozen op basis van artistieke en maatschappelijke relevantie, vernieuwing en meerstemmigheid. Bekijk hier de website voor meer informatie of koop meteen je ticket.

4. Muzieum opent je de ogen


Hoe is het om geen gedrukte tekst te kunnen lezen of om geen verkeer aan te zien komen? Ervaar in Muzieum in Nijmegen hoe het is om helemaal niks te zien tijdens de donkerbeleving. Dompel je onder begeleiding van een gids in een donkere wereld en zet al je andere zintuigen op scherp, of ga op avontuur en beleef expeditie ribbelroute. Met een virtualrealitybril stap je in de schoenen van iemand die slecht ziet. Kies je beleving via de website.

5. Prikkelarme uitjes


Tijdens de zomervakanties is het op veel plekken druk. Niet iedereen kan goed tegen geluid, drukte en licht. Gelukkig is er steeds meer aanbod waarin rekening wordt gehouden met prikkelarme zones, avonden of voorstellingen. Zo biedt een deel van de bioscopen voorstellingen aan waarbij de prikkels gereguleerd worden (geluid zachter, licht blijft aan). Wil je meer weten over prikkelarm cultureel aanbod? Kijk dan op de agenda van Onbeperkt Genieten of informeer bij de kunst- en/of cultuurinstelling bij jou in de buurt.

6. Toegankelijke festivals


Nog niet alle festivals zijn toegankelijk voor iedereen. Denk aan sanitair, rustruimtes en toegang voor mensen met een rolstoel. HandicapNL zet zich landelijk in voor toegankelijke festivals. Dit jaar zijn de Zwarte Cross, Strafwerk Festival, Mañana Mañana, Surfana en de Dutch Grand Prix aangesloten. Bekijk de website van HandicapNL voor meer informatie over toegankelijke faciliteiten en accommodaties bij festivals.

7. Komt het Zien!

De theaters zijn weer open. Dat betekent dat iedereen weer kan genieten van voorstellingen, dankzij de live audiodescriptie. De blindentolken van Komt het Zien! zijn binnenkort bij diverse voorstellingen. Bekijk de agenda die regelmatig wordt aangevuld op de website.

Tips?
Inspiratie voor (online) activiteiten op gebied van diversiteit en inclusie? Bekijk hier onze agendapagina.
Ken je andere inclusieve zomeractiviteiten? Tip ons via het contactformulier.

Deel dit artikel