05-09-2024
Dit is de jury voor de &Awards 2024
Wie beoordelen de inzendingen voor de &Awards 2024? Maak kennis met de vijfkoppige jury van dit jaar. Zij hebben de moeilijke opgave om twee winnaars te kiezen uit alle nominaties. Dit zijn: Alida Dors, Jordy Dik, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Rocher Koendjbiharie en Aspha Bijnaar.
De &Awards zetten jaarlijks een project én een professional in de schijnwerpers die zich hebben ingezet voor D&I. De &Awards project- & persoonsprijs zijn bedoeld als stimulans, waardering, voorbeeld en inspiratie naar andere organisaties in de culturele sector. Deze onafhankelijke jury van deels eerdere prijswinnaars en deels vakexperts selecteert op basis van inhoud een winnaar. Tot en met 1 september 2024 is het nog mogelijk om een project of persoon te nomineren.
De uitreiking van de &Awards vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 oktober aanstaande, tijdens de 27eeditie van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Dit feest van de Nederlandse dans zal weer gevierd worden in theaters, op bijzondere locaties in de stad, online, en vanuit de Danstent op het Vrijthof. Onder het motto ‘Dans met mij’ worden publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot hiphop, van grootmeesters tot aanstormend talent, van theater tot film en events voor een jong publiek. Voor meer informatie: https://www.nederlandsedansdagen.nl/festival
Dr Aspha Bijnaar is onafhankelijk onderzoeker, onafhankelijk adviseur, schrijfster, conceptbedenker, conceptontwikkelaar, directeur van stichting Musea Bekennen Kleur en directeur van stichting EducatieStudio. Ze studeerde Sociologie. In 2002 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam. Bijnaar heeft als onderzoeker gewerkt aan diverse wetenschappelijk publicaties, tentoonstellingen en lespakketten op het gebied van (erfgoed van) slavernij, de erfenis van slavernij en WO2. Zo publiceerde ze Nederlands eerste stripboek over een waargebeurd verhaal in slavernij, acquelina. Slavin van Plantage Driesveld (KIT Publishers 2010). In 2013 lanceerde ze de educatieve website www.slavernijenjij.nl.
Ook toerde haar theatervoorstelling Rebelse Vrouwen. Een voorstelling over verzet van vrouwen in de slavernij. Bijnaar onderzocht daarvoor mede de geschiedenis van vrouwen in verzet in slavernij en ontwierp het basisidee voor de voorstelling. In 2018 verscheen de internationale publicatie over dit onderzoek bij uitgeverij Routledge, ‘Reframing criminalized resistance strategies of female slaves in the Dutch Caribbean and Suriname during the era of colonialism’ (Bijnaar, A., Lurvink, K., Joosen, K.J.). Sinds 2013 ontwikkelt en presenteert Bijnaar Gastcolleges Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij (met theatervoorstelling) voor het basisonderwijs (Groepen 6, 7, 8), door Gemeente Amsterdam gesubsidieerd. In 2012 schreef en ontwikkelde ze voor het voortgezet onderwijs Lespakket Afrispectives. Een klein lespakket over Afrika, haar diaspora, diversiteit en identiteit. Als directeur van stichting Musea Bekennen Kleur, het landelijke samenwerkingsproject voor musea en erfgoedinstellingen, brengt Bijnaar tientallen instellingen samen om in actie te komen voor verduurzaming van diversiteit en inclusie in de Nederlandse erfgoedsector.
In 2020 werd Bijnaar met Musea Bekennen Kleur 2e bij de &Awards Organisatieprijs, georganiseerd door Code Diversiteit en Inclusie. Voor meer informatie over Aspha Bijnaar zie Musea Bekennen Kleur – Musea komen samen in actie voor diversiteit en inclusie, en EducatieStudio. Aspha Bijnaar: “Diversiteit en inclusie zijn here to stay! Forever! Wij moeten ons voortdurend blijven inzetten voor inclusie opdat het zich in ons DNA vastzet. Alleen dan kan iedereen genieten van onze samenleving die super diverser wordt. Dat het realiseren van diversiteit en inclusie ingewikkeld is, is een frame, waar we echt van af moeten. Diversiteit en inclusie maken onze levens juist rijker, uitdagender, gezelliger en sexy.”
Rocher Koendjbiharie (1992) is schrijver en journalist. Al zijn werk heeft een strijdlustige toon omdat Rocher gelooft in en staat voor een betere en gelijkwaardige wereld. Middels geschreven en gesproken woorden probeert hij de wereld een betere plek te maken. Hij ziet zijn pen dan ook als een wapen in het gevecht tegen onrecht.
Foto: Kevita Junior
Manoushka Zeegelaar Breeveld is actrice, schrijfster en zangeres. Ze is mede-oprichter van stichting KLEUR in film & tv. Zowel in haar theater-, film&tv-werk als werk voor de stichting richt zij zich op gelijkwaardigheid, inclusiviteit van kleur en bewustwording daarvan. Sinds de oprichting zijn naast een grootschalig onderzoek naar de stand van zaken ook andere stappen gemaakt in het toewerken naar een diversere en inclusievere televisie en filmindustrie.
“Het toekennen van de &Award aan KLEUR was voor mij en Iraida Markus- Meerzorg, mede-oprichter KLEUR een enorme steun in de rug. We realiseerden ons opnieuw dat, ondanks de hobbels, de ingeslagen weg naar meer diversiteit en inclusiviteit in film en tv een juiste keuze is geweest. Een belangrijke erkenning dus”.
Jordy Dik, artistiek leider van Compagnie Tiuri en freelance choreograaf, creëert poëtisch danstheater dat de schoonheid van de mens omarmt. Dit doet hij in professionele (inclusieve) voorstellingen, alsmede in grote community projecten door heel Europa. Zijn inclusieve benadering werkt voor elke danser, met of zonder een beperking, met weinig of veel ervaring. Via zijn methode ‘Relational Choreography’ krijgt Jordy de performers, hun binnenwereld en daarmee het publiek altijd in beweging. Jordy’s werk is alom geprezen, met producties zoals “No Bodies” en “Free Birds Fly”, evenals het prijswinnende duet “JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN” (BNG Bank Dansprijs 2024).
“Ik voel mij dankbaar dat ik dit jaar in de jury mag plaatsnemen van de &Awards. Het gegeven dat inclusie, diversiteit en menselijke verbinding binnen de kunsten steeds meer ruimte en licht krijgt, zorgt ervoor dat ik geloof dat we ‘samen’ verder zullen komen. Hier zijn de &Awards een mooi én essentieel voorbeeld van waar ik dan ook graag aan bijdraag.”
Foto: Noor van Gestel, Compagnie Tiuri.
Alida Dors (Amsterdam, 19 maart 1977) is een Nederlandse theatermaker, choreograaf en vanaf 2020 artistiek leider van Theater Rotterdam. Haar invloedrijke werk en leiderschap hebben een blijvende stempel gedrukt op de Nederlandse dans- en theatergemeenschap.
De &Awards zijn mogelijk gemaakt door de Rijkscultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds voor beeldende kunst en erfgoed, Filmfonds voor filmmakers, Nederlandse Letterenfonds voor schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals en Fonds voor Cultuurparticipatie voor deelname aan cultuurprojecten. LKCA is penvoerder van de Code D&I.