SAY IT LOUD is een internationale groepstentoonstelling met hedendaagse kunstenaars die zich in hun werk verhouden tot onderwerpen die samenhangen met diversiteit en het koloniale verleden. De tentoonstelling maakt deel uit van het samenwerkingsverband Musea Bekennen Kleur, waarin Nederlandse musea onderzoek doen naar vraagstukken rondom diversiteit en inclusie binnen de museale sector.  

Waar? Bonnefantenmuseum Maastricht 

Wanneer? 27 september 2020 t/m 18 april 2021 

In de tentoonstelling Genderful World van het Tropenmuseum duik je in de wereld van gender: waarom vinden we blauw een jongenskleur? Waarom dragen politiemannen op Fiji een rok, maar in Nederland niet? In deze tentoonstelling leer je meer over je eigen gender én dat van de ander aan de hand van fotokunst, mode en persoonlijke verhalen.  

Waar? Tropenmuseum Amsterdam 

Wanneer? T/m 3 januari 2020  

De tentoonstelling Why the Caged Birds Sing van Kunstlinie Almere Flevoland is een laagdrempelige manier om te reflecteren op vooroordelen en racisme, ook voor kinderen. De organisatie verzamelde protestborden en ging op zoek naar de verhalen. Deze borden vormen de basis voor de tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’. Hierbij wordt kunst gebruikt als vertrekpunt om te reflecteren op de wereld. In de tentoonstelling vind je kunstwerken van onder anderen Iris Kensmil, Akwasi, Airich en Florian Frey.  

Waar? Kunstlinie Almere Flevoland  

Wanneer? 9 september t/m 15 november 2020 

De beelden die we in de media zien worden veelal gemaakt door Westerse fotografen. Dit kan zorgen voor beelden die rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Daarom draait Jan Hoek de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model om: niet de fotograaf, maar het model bepaalt het beeld. De tentoonstelling zet je aan het denken over macht: wie zou het beeld moeten bepalen? Hoe behoud je de individualiteit en diversiteit?  

Waar? Stedelijk Museum Breda 

Wanneer? 9 september t/m 29 november 2020  

Wil jij je meer verdiepen in de slavernijgeschiedenis? In de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden vind je de verhalen van slaafgemaakten en hun nazaten.  

Waar? Tropenmuseum Amsterdam 

Wanneer? Dit is een vaste tentoonstelling 

De tentoonstelling Opulence is ‘’voor alle mensen die hun seksuele identiteit nog altijd niet vrijuit kunnen beleven’’, aldus kunstenaar Dustin Thierry. Het is een ode aan zijn overleden broer uit Curaçao. De fotoserie geeft inzicht in de Europese Ballroom scene, een subcultuur binnen de LHBTQI+-beweging, waarin zwarte queer jongeren in danswedstrijden hun identiteit op een uitbundige manier vieren. Het is Thierry’s missie om zichtbaar te maken wat onzichtbaar is, en een stem te geven aan wat vaak gedempt wordt.  

Waar? Van Abbemuseum Eindhoven  

Wanneer? 12 september 2020 t/m 4 april 2021 

Thuis blijven 

Heb je toch geen zin om de deur uit te gaan deze herfstvakantie? Bekijk dan onze podcasttips en boekentips over diversiteit en inclusie.   

Deel dit artikel