Tip 1: Kriebels in je buik – Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt – Pimm van Hest 4+ jaar

Als meester Tom vraagt wat iedereen later wil worden, zegt Robbert: ‘Ik wil later homo worden!’ Maar kun je daar wel voor kiezen? Ahlam denkt van niet, want je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt.
In dit kleurrijk geïllustreerde boek gaat Meester Tom het gesprek aan met zijn klas. Een gesprek dat verschillende kanten belicht en vragen beantwoordt over geaardheid en inclusie.

kaft je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt, kinderen verven een regenboog

Tip 2: We moeten allemaal feminist zijn – Chimamanda Ngozi Adichie 4+ jaar

Op een begrijpbare manier wordt aan (jonge) kinderen uitgelegd wat het vandaag de dag betekent om feminist te zijn. Mylo Freeman maakte levendige illustraties bij de tekst van Chimamanda Ngozi Adichie. Een prachtig boek om jonge kinderen te leren hun hart te volgen, ook als dat niet per se is wat er in eerste instantie van ze verwacht wordt.

kaft we moeten allemaal feminist zijn

Tip 3: De dag dat jij begint – Jacqueline Woodson 4+ jaar

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we er niet bij horen. Het is ook niet altijd makkelijk je weg te vinden als je ergens nieuw bent, de omgeving niet kent, anders praat, andere kleding draagt en niemand kent.
De boodschap van dit boek over diversiteit is dat we elkaar de hand moeten reiken om verder te komen. Dit kinderboek laat zien dat onbekend onbemind kan maken, maar je eigen stem jou juist speciaal en mooi maakt.

kaft de dag dat jij begint

Tip 4: Ik ben autastisch – Bianca Toeps & Esther Walraven 7+ jaar

Wat is er lastig als je autisme hebt? En wat juist leuk? En hoe kun je moeilijke dingen makkelijker maken? Bianca, de hoofdpersoon in dit verhaal, legt je uit hoe autistische hersenen werken en waarom sommige dingen voor autistische kinderen vaak net even anders gaan.
Dit boek is een aanrader voor iedereen binnen én buiten het autismespectrum.

kaft ik ben autistisch

Tip 5: Timur – Gaby Rasters 9+ jaar

Dit jaar wordt super spannend voor Timur, want hij gaat naar groep 8. Dat betekent een musical en het schoolkamp. Een nieuwe jongen in de klas doet vervelend tegen Timur, maar waarom? Als grappenmaker van de klas die blij wordt van anderen blij maken heeft hij een doel: zijn pestkop blij maken.
Dit boek gaat over vriendschap en omgaan met onaardig gedrag van anderen. Het laat de diversiteit in de klas zien; Timur heeft het syndroom van Down en krijgt met de nieuwe klasgenoot ineens gemene opmerkingen.

kaft Timur

Wist jij al wat je wilde worden toen je klein was? En welke verhalen heb je gemist in die tijd? Bekijk ook het diverse aanbod kinderboeken bij Educulture, winnaar van de &Awards 2019.

Er echt bij horen vraagt niet van ons dat we veranderen wie we zijn. Het vraagt juist van ons dat we zijn wie we zijn’-

Brené Brown

Deel dit artikel