Caroline had zich al maanden verheugd op die ene uitverkochte musicalvoorstelling. Zij en haar beste vriendin hadden tickets weten te bemachtigen. Alles was van tevoren uitgezocht op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid. Het theater had voor haar rolstoelplaatsen geregeld. Terwijl de andere bezoekers genieten van hun pauzedrankje zijn Caroline en haar vriendin weggegaan. De rolstoelplaatsen zaten direct voor het podium. Het zicht vanaf de rolstoelplaatsen was minimaal, want de decorbouw stak iets over het podium uit. Daardoor was het zicht zo minimaal dat Caroline en haar vriendin weinig meekregen van de voorstelling. Ze verlieten het theater zwaar teleurgesteld.

Bij mensen met een verschillend type beperking kan worden gedacht aan mensen met een fysieke-, auditieve- visuele-, mentale- of verstandelijke beperking. In Nederland heeft 1 op de 8 personen een beperking. Toegankelijkheid begint niet alleen bij rolstoeltoegankelijkheid, maar zeker ook bij gastvrijheid en communicatie. Mensen met een beperking moeten sinds de invoering van het VN-Verdrag Handicap kunnen deelnemen aan de maatschappij, dus ook aan het culturele leven. Bijna iedereen bezoekt vooraf aan een activiteit de website voor informatie over het programma, het adres en in het geval van mensen met een beperking ook over toegankelijkheid.  

Tijdens deze online sessie laat Marianne Dijkshoorn van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen je kennismaken met wat er allemaal komt kijken bij het toegankelijk maken van een culturele instelling. Toegankelijkheid bestaat uit:
– Toegankelijkheid: hoe kom je erin? 
– Doorgankelijkheid: hoe bruikbaar zijn de faciliteiten in het gebouw?
– Uitgankelijkheid: hoe komt iemand met een beperking eruit in geval van een calamiteit?
Aan de hand van waardevolle tips en praktijkvoorbeelden ben je na afloop van de masterclass in staat om de eerste stappen om jouw locatie (nog) toegankelijker te maken.

Na deze masterclass weet je:

  • Wat mensen met een beperking nodig hebben aan toe-, door- en uitgankelijkheid.
  • Hoe je kunt communiceren over toegankelijkheid.
  • Hoe je door een goede toegankelijkheid meer bezoekers kan verwelkomen.

Praktische informatie

  • Datum: 6 oktober 2021
  • Tijd: 10:00 tot 11:30 uur
  • Spreker: Marianne Dijkshoorn, directeur van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen
  • Aantal deelnemers: Er kunnen maximaal 60 mensen deelnemen.
  • Locatie: Zoom. De Zoomlink wordt een week voorafgaand de masterclass verstuurd!
  • Voor wie: Locatiehouders en medewerkers van culturele instellingen, zoals musea, poppodia, monumentenzorg, theaters, bibliotheken, evenementenorganisaties, bioscopen etc.
  • Prijs: Wij bieden deze masterclass kosteloos aan.

Aanmelden

Deel dit artikel