Al voor de verbouwing was het museum rolstoeltoegankelijk, en beschikte het over genderneutrale wc’s en een mindervalidetoilet. Ook blinde en slechtziende mensen konden er al terecht dankzij geleidelijnen en vloermarkeringen, en vanwege het feit dat hulphonden ook welkom zijn. Dove en slechthorende mensen konden aanvankelijk slechts een aantal afdelingen van het museum bezoeken, maar nu is dus óók de vaste collectie door stichting IN Gebaren in Nederlandse Gebarentaal (NGT) vertaald. Het museum is daarmee ook voor deze groep mensen zelfstandig te bezoeken. Dove en slechthorende bezoekers kunnen een tablet ophalen bij de kassa waarmee ze een tour in NGT kunnen volgen. Daarnaast kun je op verschillende schermen in het museum verhalen in NGT bekijken. Fysieke rondleidingen werden al aangeboden in NGT, maar zullen vanaf 2023 ook door mensen die zelf doof zijn worden gegeven.

Het is een mooi voorbeeld van een beperking benaderen volgens het sociale model, waarbij niet de persoon maar het ontoegankelijke systeem zich aanpast zodat iedereen mee kan doen.

Bekijk hieronder de video voor meer over de voorzieningen voor dove en slechthorende bezoekers in het Verzetsmuseum:

Het Verzetsmuseum is van maandag tot vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree voor volwassenen kost € 14, voor Museumkaarthouders en begeleiders is de toegang gratis. Klik hier om naar de website van het Verzetsmuseum te gaan.

Deel dit artikel