De waarde van een toegankelijk museum 
Verschillende factoren kunnen drempels opwerpen waardoor mensen zich weerhouden om een een museum te bezoeken, zoals mensen met een verstandelijke beperking, fysieke beperking of prikkelgevoelig zijn. Denk aan onduidelijke routes, ingewikkelde en/of onduidelijke teksten of simpelweg niet weten hoe een museum te bereiken. Cathelijne Denekamp, manager toegankelijkheid en inclusiviteit van het Rijksmuseum, werkt hard aan de toegankelijkheid van haar museum. Zij vertelt: ‘We laten de kunst en geschiedenis van Nederland zien, dan moet je ook iedereen toegang geven en niemand uitsluiten. Ik hoor vaak: “Ik doe weer mee!” En dat is waar het volgens mij allemaal om gaat.’ 

‘Ik hoor vaak: “Ik doe weer mee!” En dat is waar het volgens mij allemaal om gaat’

Cathelijne Denekamp
Fotograaf: Annejet Brandsma

Tips om toegankelijkheid te bevorderen 

  • Volg ook in dit proces de stappen van de Code en begin bij bewustzijn. Het is belangrijk dat het personeel inziet hoe belangrijk toegankelijkheid is.  
  • Werk altijd samen met de doelgroep waar je programmering voor wil maken. Laat bijvoorbeeld de ervaringsdeskundigen van Naar een Museum jouw museum onderzoeken op toegankelijkheid voor en door mensen met een beperking. 
  • Zorg ervoor dat publiek zich uitgebreid kan voorbereiden op hun bezoek door bijvoorbeeld druktevoorspellingen en plattegronden met toegankelijkheidsinformatie te plaatsen.   
  • Zorg voor programmering die specifiek gericht is op doelgroepen die drempels ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een videotour met gebarentaal of een prikkelarme avond. Zo kunnen mensen meedoen zonder dat zij zich hoeven aan te passen.  
  • Soms lukt het niet om de programmering toegankelijk te organiseren. Zorg dan voor gelijkwaardige alternatieven qua programmering of wees transparant en communiceer dat het niet mogelijk is.  
  • Organiseer prikkelarm cultuuraanbod voor iedereen die snel overprikkeld is, zoals bijvoorbeeld voor mensen met een burn-out, een hersenletsel of als iemand een autismespectrumstoornis heeft. Laat je inspireren door musea die je voor zijn gegaan en andere cultuurinstellingen via De Prikkelarme Cultuuragenda of maak gebruik van de picto-museumkaart.
Fotograaf: Joost Groeneboer

Over Naar een Museum: 
De website Naar een Museum is een onderdeel van het Steffie Museumproject. Naar een Museum moedigt iedereen aan om naar het museum te gaan. Voor een grote groep in de samenleving is dat best ingewikkeld en niet zo vanzelfsprekend. Naar een Museum helpt musea op het gebied van toegankelijkheid door ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking hun ervaringen en tips te delen na een bezoek.   

Deel dit artikel