1. Gebruik inclusief beeldmateriaal
  Arbeidsmarktcommunicatie is het gezicht naar buiten toe. Dat is wat werkzoekenden als eerste van jouw organisatie zien. Aan de hand hiervan vormen ze een bepaald beeld. Gebruik daarom inclusieve beelden. Dat zorgt voor herkenbaarheid en je laat daarmee zien dat iedereen welkom is.
 2. Communiceer via de juiste kanalen
  Doe onderzoek waar de diverse kandidaten zitten en hoe je ze het beste kunt bereiken. Wees zichtbaar op platformen waar de gewenste kandidaten te vinden zijn en vraag deze organisaties om de vacature te delen. Kleine actie, groot bereik!
 3.  Inclusieve en wervende vacatureteksten
  Zorg voor een tekst die aansluit bij de beleveniswereld van je doelgroep. Gebruik genderneutrale taal en spreek de lezer aan door de tekst persoonlijk te maken. Wees je bewust van je eigen vooroordelen om stereotypering te voorkomen. Laat de tekst desnoods lezen door een buitenstaander. Meer weten over inclusieve en toegankelijke taal? Lees de handreiking Waarden voor een nieuw taal.
 4. Gelijke kansen voor sollicitanten
  Creëer een sollicitatiegesprek waarbij je iedere kandidaat dezelfde kansen biedt om zichzelf te laten zien zonder dat je je laat leiden door je eigen vooroordelen. Vaak heb je een ideaalbeeld van een sollicitant. Niet iedere sollicitant kan gemakkelijk vertellen over talenten. Wees je daarom bewust van de vraagstelling. Op die manier zorg je ervoor dat sollicitanten zich meer openstellen.
 5. Train HR-medewerkers en leidinggevenden
  Trainingen aan HR-medewerkers en leidinggevenden dragen bij aan het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Vaak zit het in kleine dingen om medewerkers zich een onderdeel van de groep te maken. Wees je bewust van je onbewuste vooroordelen, ook in werkprocessen. Als er alleen aandacht is voor diversiteit en niet voor inclusie, dan verlaten de medewerkers de organisatie weer. Voorkom draaideureffect!

Meer weten over objectief selecteren? Lees het artikel met Karima op XpertHR of neem contact op met Ocullus Consultancy voor advies of trainingsaanbod.

Deel dit artikel