Een diverse en inclusieve cultuursector ontstaat mede door meer diversiteit voor en achter de schermen. Superkracht zorgt dat jongeren met een beperking gelijkwaardig kunnen meedraaien in de cultuursector.

Training voor jongeren

Superkracht richt zich op jongeren tussen de 18 en 35 jaar met een beperking. Dit kan bijvoorbeeld licht verstandelijk of cognitief zijn. De focus ligt op enthousiasme en ambitie, elk potentieel teamlid wordt dan ook met open armen ontvangen, ongeacht type beperking. De jongeren ontdekken en ontwikkelen waar zij goed in zijn middels een training. Van het goed kunnen luisteren tot biertjes tappen of helpen instrumenten klaar te zetten. Superkracht helpt hen om leerdoelen te maken en koppelt hen aan een culturele organisatie. Zo ontstaat een gelijkwaardige samenwerking waarbij iedereen in zijn of haar kracht staat.

Foto van een deelnemer en van Superkracht die een polsbandje om een andere persoon doet. Op het t-shirt en de achtergrond zijn illustraties van Sniester Festival te zien. De foto is gemaakt door Linsey Kuijpers.

Superkracht is een initiatief van Possibilize en wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met VTV Den Haag. Tim van Reyswoud vertelt: “Ik geloof in een wereld waarin iedereen mag meedoen en iedereen als volwaardig wordt gezien. Cultuur verbindt. Door de talenten van de deelnemers zichtbaar te maken in plaats van hun beperking, doorbreken we vooroordelen en versterken we de positieve beeldvorming over mensen met een beperking. Superkracht bewijst dat zij waardevolle teamleden zijn met passie, trots en enthousiasme, net als teamleden zonder beperking.”

Partners

Superkracht werkt al samen met diverse culturele organisaties. In de video vertelt Marco (Sniester en Grote Markt Den Haag): “Zodra wij mensen met een beperking betrekken bij ons personeel dan ontstaan er allerlei mooie kruisbestuivingen.”

Kun jij wel wat superkrachten gebruiken bij je event, concert, festival of theater? Bekijk meer informatie via de website van Superkracht.

Video van Superkracht waarin deelnemers en partners vertellen over de samenwerking.
Deel dit artikel