Woiski vs. Woiski is een muziektheatervoorstelling gebaseerd op het boek Bruine bonen en kousenband van Patrick van den Hanenberg. De voorstelling was een van de drie genomineerden voor de N Award 2018. Het verhaal over vader en zoon Woiski die vanuit Suriname naar Nederland verhuizen, is een verhaal over de worsteling van de Surinaamse gemeenschap in het witte Nederland in de jaren dertig. Het gaat over identiteit, immigratie en ontworteling.

Investeren in samenwerking

Het Bijlmer Parktheater heeft een interculturele signatuur en Orkater heeft jarenlange ervaring met muziektheatervoorstellingen. Zes jaar eerder werkten de organisaties al eens samen. Toen merkten ze dat de communicatie niet soepel verliep. “Interculturele communicatie vereist een open houding, acceptatie van verschillen en nieuwsgierigheid naar verschillende perspectieven”. Vanuit deze houding is Orkater ingegaan op het initiatief van Bijlmerparktheater om de productie Woiski vs. Woski te gaan maken. Aan de voorstelling zijn drie jaar voorbereiding vooraf gegaan.

Voor beide partijen was het een uitdaging om vanzelfsprekendheden en vaste werkwijzen ter discussie te stellen. Door de tijd te nemen, gesprekken met elkaar te voeren en elkaar informeel te ontmoeten is dit uiteindelijk goed gelukt. Het artistieke team was divers samengesteld en beide organisaties werkten op alle niveaus samen. Hierdoor ontstond een enthousiast team, een echte coproductie en een voorstelling die door het – heel diverse – publiek uitzonderlijk goed werd gewaardeerd (8,8). Ook na deze productie houdt de samenwerking niet op. Bijlmerpark Theater en Orkater werken al aan een nieuwe coproductie in seizoen 20/21.

Deel dit artikel