24-05-2022
Urban Lab verbreedt de horizon van kinderen in de Haagse wijk Laak
Voor ieder kind is horizonverbreding nodig, maar in de Haagse wijk als Laak misschien nog wel meer. Er is veel sociale, emotionele, financiële en maatschappelijke armoede. Het doel van Urban Lab is kinderen op een fijne, toegankelijke manier in aanraking brengen met kunst en cultuur.
De deur van het Laaktheater schuift om 12:30 uur open. Als een wilde roedel stormen de kinderen van de verschillende scholen in Laak naar binnen. Ze roepen, rennen, laten hun energie even helemaal los in onze gangen. “Júf! Zal ik je laten zien wat ik kan?” “Eerst even aanmelden bij juf Andrea, dan mag je het laten zien.” De kinderen schuiven iets later aan bij de gezamenlijke lunch, gemaakt door de moeders uit een nabijgelegen buurtcentrum. De lunch is lekker én gezond. Een voorwaarde voor het project Urban Lab.
Ontmoeting, uitwisseling en kunst
Wanneer de kinderen hun wrap met kip en groente op hebben, gaan ze in groepjes van 10 à 15 naar de verschillende lessen. Ontmoeting, uitwisseling en kunst staan centraal in Urban Lab. Kinderen leren zichzelf uitdrukken door middel van kunst. Maar Urban Lab is zoveel meer. Voor ieder kind is horizonverbreding nodig. Dat betekent ook kennismaken met elkaars cultuur, want in Laak heeft bijna 80% van de bewoners een migratieachtergrond. Door Urban Lab verbreden zij dus letterlijk hun omgeving. Daarin zijn zelfexpressie en het ontwikkelen van je onontdekte talenten belangrijk.
“Je hoeft in Urban Lab niet te excelleren, belangrijker is jezelf te leren kennen. We willen graag dat de kinderen leren om een connectie met iemand anders te maken buiten de school- of thuissituatie door middel van kunst,” aldus Sigrid de Zwart, hoofd publiekszaken theater de Laak
Oefening in veiligheid
Onwillekeurig krijgen ze met de kinderen ook de ouders en de bijbehorende thuissituatie binnen. Dat geeft de kinderen een extra uitlaatklep om dingen te verwerken. Het komt voor dat de kinderen hun problemen (eenzaamheid, geweld) tot uitdrukking brengen in de lessen. Al dan niet in samenspraak met de school zorgen ze dat maatschappelijk werk wordt ingeschakeld als dat nodig is. Wij geloven dat het belangrijk is om als kind te leren dat de wereld groter is dan die van jou. Dat je de situatie waarin je leeft uiteindelijk zelf kunt beïnvloeden. Als je weet wie je bent en wat je talenten zijn, kan je controle leren nemen over je eigen leven. Maar leren kennen wie je bent, daar is oefening in veiligheid voor nodig. Met aandacht voor ieder kind. Een luxe die ook niet voor ieder kind in Laak is weggelegd. Door de nauwe samenwerking tussen verschillende partners in de wijk en door met de hele community rond het kind te gaan staan, bieden ze ieder kind die veilige omgeving om zich te kunnen ontwikkelen.
De kracht van de community door de samenwerking met partners
Het Laaktheater kiest de partners met zorg uit om samen een stevige community te bouwen. Daarom zoeken ze samenwerking met scholen, kunstaanbieders en vrijwilligersorganisaties die niet alleen zijn gericht op het eigen aanbod. Scholen en vrijwilligersorganisaties in de wijk bieden ze een mooi, inhoudelijk sterk naschools programma dat ze zelf niet hoeven te ontwikkelen. De kunstorganisaties beschikken naast hun kunstzinnige vaardigheden over uitstekende didactische vaardigheden en tonen een grote emotionele betrokkenheid. Zij verbinden zich ook op vele vlakken met de kinderen.
Economische impuls in de wijk
Vrouwen uit de wijk maken het eten. Hierdoor krijgen zij een belangrijke functie in het project, maar ook in de wijk. Voor hen gaat het deels om zingeving, maar ook het bijbehorende contact met hun omgeving. Het Laaktheater brengt hiermee een kleine economische impuls in de wijk, omdat zij betaald worden voor hun inbreng. Inmiddels worden ze vaker gevraagd door andere partners in de wijk. Zo bieden ze hen een extra professionaliseringsslag door middel van workshops, zoals een masterclass door een chefkok over gezond of vegetarisch koken.
Beseffen dat je er mag zijn
Iedereen doet vol overgave mee. En niets is mooier dan de presentatiedag waarop de ruim 60 kinderen aan vaders, moeders, broertjes, zusjes, vriendjes, buren laten zien wat ze kunnen.
Sigrid: “Je laten zien en beseffen dat je er mag zijn ongeacht je (culturele) achtergrond. Je hoort er gewoon bij. En wij zijn trots wanneer we een van de meisjes horen zeggen dat dit de mooiste dag van hun leven is.”
Over Urban Lab
Urban Lab is een kunstzinnig laboratorium waarin kinderen uit Laak hun talenten kunnen ontdekken en onderzoeken. Het programma bestaat uit verschillende kunstlessen in het theater en in twee buurtcentra in de wijk. In samenwerking met scholen, kunstprofessionals en vrijwilligersorganisaties organiseert Laaktheater lessen in theater, dans en beweging, circus, rap en muziek en beeldende kunst. Een aantal keer per jaar bezoeken we samen met de kinderen een theatervoorstelling. De kracht van dit project zit in de nauwe samenwerking en de gedeelde wens om op alle fronten het leven in Laak beter te maken – voor iedereen. Dit project komt tot stand in samenwerking met het Haags Theaterhuis, muziekschool GoHard, dansschool Beweigi, kunstschool Art-S-Cool, circusschool Circaso, welzijnsorganisatie Wijkz, vrijwilligersorganisaties Laakhavens en Laakhage, MultiVooruit, Gerth Van Wijkschool, Willem Dreesschool en Prins Willem Alexanderschool en de Kameleon.