Juryrapport &Awards 2021
De jury was onder de indruk van de genomineerden, bij zowel de &Award Projectprijs als ook de Persoonsprijs. De inzendingen toonden dat er genereuze en inspirerende initiatiefnemers actief zijn in Nederland. Een prachtige lijst met uiteenlopende initiatieven en personen bij wie inclusie en diversiteit in het hart én DNA zit.
Persoonsprijs
De genomineerden voor de Persoonsprijs zijn Ilrish Kensenhuis, Chafina Bendahmann en Barry Marré. De eervolle vermelding gaat uit naar Donna Lewis.
Ilrish Kensenhuis
Ilrish Kensenhuis is betrokken bij tal van initiatieven met betrekking tot theater, talentontwikkeling en educatie. Zij is hoofd educatie bij Zuidelijk Toneel Tilburg, werkt als theatermaker en -docent en is werkzaam in zowel het voortgezet, middelbaar als hoger beroepsonderwijs. Wat de jury het meest opviel, is haar veelzijdigheid en enthousiasme. De jury vindt haar inspirerend en noemt haar een echte aanjager. Zij applaudisseren de wijze waarop Kensenhuis plaats maakt voor anderen.
Chafina Bendahmann
Met haar inspanningen als maker, producent, ondernemer en oprichter van Rose Stories zet Chafina Bendahmann de spotlight op belangrijke en inspirerende verhalen en makers. Niet alleen maakt zij het vertellen van deze verhalen mogelijk, maar ook het bewaren en doorgeven hiervan. De jury merkt op dat zij een drijvende kracht is achter verschillende schermen, zonder zichzelf hierbij centraal te stellen. Zij noemt dit een prijswaardige kwaliteit. Chafina is een verbinder pur sang met liefde voor het vak. Bendahmann zet zich al decennialang in voor het creëren van ruimte, toegang en inclusie.
Barry Marré
Barry Marré organiseert met veel enthousiasme kunstzinnige maatschappelijke projecten. Door middel van educatieve initiatieven, zoals Het Gesprek Online, focust Barry zich op het tegengaan van vooroordelen en discriminatie. De dialoog staat hierbij altijd centraal. Hij weet als geen ander uiteenlopende doelgroepen te betrekken en bedienen met zijn projecten. De jury noemt hem een veelzijdige veeldoener.
Donna Lewis
De eervolle vermelding gaat uit naar Donna Lewis. Met haar initiatief ZO! Gospel, weet zij feilloos en op intersectionele wijze mensen een veilige plek te bieden waar gemeenschap, zelfexpressie en creativiteit centraal staan. Lewis is een gevestigde naam en de jury juicht haar jarenlange inspanningen toe.
Projectprijs
De genomineerden voor de Projectprijs zijn Free Heri Heri for All en The Need For Legacy. De eervolle vermelding gaat uit naar Generation Inclusion.
Free Heri Heri for All
Free Heri Heri for All is een initiatief van KIP Republic. Jaarlijks delen zij tijdens Keti Koti festival duizenden maaltijden uit. Het delen van dit helende gerecht, heri heri, maakt bewustwording en gesprek over het slavernijverleden, ongelijkheid, diversiteit en vrijheid mogelijk. De jury is enorm onder de indruk van de verbindende en organisatorische kracht van Free Heri Heri For All. De jury vindt dit genereuze en groeiende project van groot belang, omdat kennis opdoen door middel van eten bijdraagt aan de waarde en invloed die deze feest- en herdenkingsdag heeft op onze huidige maatschappij.
The Need For Legacy
The Need for Legacy is een stichting gevormd door een jonge generatie theatermakers van kleur. Zij spannen zich in voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Het inventariseren van de behoeftes van deze generatie staat daarbij centraal. The Need For Legacy maakt het delen en archiveren van verhalen en het voeren van gesprek mogelijk. Hiermee creëren zij zichtbaarheid voor de diverse theatergeschiedenis, die nu nog vaak onzichtbaar blijft. De jury noemt dit krachtige gemeenschapsproject om deze reden dan ook noodzakelijk en onmisbaar.
Generation Inclusion
De eervolle vermelding gaat uit naar Generation Inclusion. Dit ontwikkeltraject van Rose Stories focust zich op creatief talent en nieuwe film-en televisiemakers. Hiermee zetten zij zich in voor een inclusief medialandschap. De jury vindt de toegang die Generation Inclusion mogelijk maakt voor deze makers van groot belang voor meer zichtbaarheid in de Nederlandse media.