Trans community empoweren

De Trans Art School (TAS) is opgericht om op een kunstzinnige, veilige en empowerende manier verbinding te creëren in de trans community. Mensen met een niet-normatieve genderidentiteit kunnen hun talenten ontwikkelen door middel van workshops, zoals muziek, spoken word, filmmaken, schrijven, schilderen, fotografie, theater en queen & king drag make-up. Het doel van TAS is om deelnemers door middel van kunst en cultuur het besef te geven dat ze meer dan alleen hun genderidentiteit zijn.

“Je bent meer dan alleen trans en je kunt meer dan je denkt. Als je bij elkaar bent, dan kan je daar energie uit halen.”

Yvo Manuel Vas Dias, oprichter en voorzitter van TransAmsterdam

Hoewel iedereen welkom is als vrijwilliger bij TransAmsterdam is het deelnemerschap bij TAS toch écht alleen weggelegd voor trans of non binaire mensen. Deze keuze komt voort uit het creëren van een plek waar men zich veilig en begrepen voelt. Nieuwe deelnemers durven hun kwetsbaarheid en verhalen te delen via verhalen, gedichten en muziek. “Ik ben trots op de geweldige creativiteit in onze community, deelnemers en docenten van onze Trans Art School”, zegt Yvo over deze creatieve en kunstzinnige safe space.

Bewustwording, beeldvorming en emancipatie

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de genderidentiteit van de kunstenaar en de lading van diens werk. Als een trans kunstenaar werk produceert, hoeft het niet persé over trans te gaan. Echter is het wel nodig om bewust te zijn van de achterstand die trans mensen hebben in de culturele sector. Wat betreft diversiteit bij het personeel zegt Yvo: “We kijken gewoon per persoon wat diegene nodig heeft, wat diegene wil doen en hoe we daar bij kunnen helpen.”

Fotograaf: Chadi Wehbe

Het ontstaan van TransAmsterdam:

In 2014 werd Yvo voorzitter van de Trans Pride commissie en TransAmsterdam. Die werd opgericht omdat de toenmalige ‘gaypride’ niet of weinig inclusief was voor trans mensen. Als voorzitter organiseerde hij met deze commissie een 9 dagen durende Trans Pride. In die tijd ontdekte Yvo dat kunst een sterkte verbindende factor is tussen Trans personen onderling en de rest van de wereld. Toen het in 2018 tijd was om het Trans Pride stokje door te geven is TransAmsterdam zich nog meer gaan richten op kunst. Daarover zegt hij: “Ik ben trots op ons team, dat we met elkaar zoveel mooie programma’s organiseren. Een plek waar we trans personen en cis genders, kunstenaars en artiesten met elkaar verbinden. Waar we als organisatie een veilige en creatieve plek voor trans personen aanbieden. Het is een plek waar iedereen welkom is.”

Wil je deelnemen aan de workshops of wil je je inzetten voor deze organisatie om zo de positie van transgender personen te versterken? Kijk dan naar de mogelijkheden op de website van Trans Amsterdam.

Deel dit artikel